Beslutet: Klassiska föreningen läggs ned

En av Hultsfreds kommuns äldsta föreningar lägger ner. Målilla Trädgårdsförening ser inte längre någon framtid. "Vid senaste årsmötet lovade vi försöka ett år till. Nu har vi gjort det, utan att intresset blivit bättre".

Gull-Britt Karlsson och Margareta Ståhlgren Svensson i Målilla Trädgårdsförening som med all sannolikhet läggs ner vid årsmötet.

Gull-Britt Karlsson och Margareta Ståhlgren Svensson i Målilla Trädgårdsförening som med all sannolikhet läggs ner vid årsmötet.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2019-01-08 15:00

Det säger ordförande sedan tre år tillbaka, Margareta Ståhlgren Svensson, som verkligen inte tror att det går att rädda föreningen ett år till.

– Vi hade egentligen tänkt lägga ner föreningen redan förra året, men då blev folk så ledsna över beskedet och vädjade till oss att försöka ett år till. Vi gjorde en väsentlig förändring och började ha våra möten dagtid, i hopp om att det skulle öka intresset. Nu har vi försökt ett år till, men det har inte hjälpt. Många sa att de skulle bidra, men det har varit det ena med det tredje, det finns inget intresse.

Målilla Trädgårdsförening bildades redan 1910 och är därmed en av de äldsta föreningarna i Hultsfreds kommun. Det fanns en tid när medlemsantalet var en bra bit över 200, men på senare tid har det varit svårt att få nya medlemmar, samtidigt som medelåldern blir allt högre.

– Många faller ifrån på grund av ålder och sjukdom, bara förra året tappade vi 25-30 medlemmar, säger Margareta Ståhlgren Svensson. Våra medlemmar är som sagt var äldre och många av dem har inte längre någon egen trädgård och därför har föreningen kommit att bli lite som "alla andra". Behovet av just en trädgårdsförening minskar hela tiden märker vi, när man kan få den sociala gemenskapen inom andra föreningar, likt PRO, Väntjänsten och allt annat som finns här i Målilla.

Alla i styrelsen har aviserat att de kommer att lämna sina uppdrag, så stiger inga andra fram läggs föreningen ner vid årsmötet den 14 februari.

– Vi har gjort vad vi ska för att kunna lägga ner den här gången, så det ska inte finnas några hinder enligt stadgarna, säger sekreterare Gull-Britt Karlsson.

Känns det vemodigt?

– Både ja och nej. När man verkligen försöker känns det förstås tråkigt att intresset är så dåligt. Det är ändå en hel del jobb, det ska ordnas med lotterier och kaffe, planeras program och bjudas in gäster och så kommer det 20 personer. Men vi i styrelsen känner oss nöjda, vi har gjort vad vi kunnat för att rädda föreningen men nu går det inte längre, säger Margareta Ståhlgren Svensson.

– Vi har en del pengar i kassan som vi i styrelsen tänker föreslå ska skänkas till ungdomssektioner inom olika föreningar i Målilla och eventuellt till Operation Smile, säger Gull-Britt Karlsson. Vi vill gynna barn och ungdomar på olika sätt. Ett beslut kommer att fattas på årsmötet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om