Brände ner huset – för övnings skull

Ett 60-tal brandmän från räddningstjänsten fick ett unikt övningstillfälle, när den gamla lanthandeln i Flaten brändes ner.

Så här såg det ut senare under kvällen.

Så här såg det ut senare under kvällen.

Foto: Olof Carlson

Målilla2019-10-03 06:00

Det är ju sällsynt att brandmännen i skarpt läge kan se resultatet av olika släckningsmetoder. Men här fick de en möjlighet att se och lära. I flera omgångar tändes huset på, för att brandmännen i olika grupper skulle se hur man snabbast och effektivast kan få ner temperaturen  vid rumsbränder.

– Den här övningen har två syften, berättar övningsledaren Ulf Bowein från räddningstjänsten i Hultsfred. Det handlar dels om att prova olika släckningsmetoder, men också att se, lära och reflektera över olika metoder att släcka.

Som till exempel genom att använda en dimspik, i pricip ett rör som borras in genom väggen och där man snabbt kan spruta in en vattendimma som får branden att lugna sig betydligt. 

Det finns också möjlighet att koppla släckpulver till spiken, och då blir det riktigt effektivt.

Genom att brandmännen hela tiden scannade fasaderna med värmekamera, fick man direkt besked om vilka resultat de olika metoderna ger.

– Det handlar om att sänka temperaturen i rummet från över 250 grader till ner under 100, säger Ulf Bowein, och det tar bara några sekunder.

Som final på vart och ett av de tre övningspassen under dagen användes också en så kallad släckgranat. En anordning som kastas in i branden och släpper ut en gas som tar bort syret och får branden att slockna på så sätt.

–  Det är jättebra att vi kan få den här övningen, tycker Ulf Bowein. Det är väldigt givande att kunna se, lära och reflektera. 

Det är något som sällan hinns med i skarpt läge. Men här fanns chansen att se ta till sig.

Numera är det mycket sällsynt att få chansen att öva på ett helt hus. Det krävs långa rader av tillstånd förr att få bränna ner en byggnad.

Den gamla lanthandeln i Flaten ägs av Smalspårsföreningen i Virserum och den har stått tom och förfallen i många herrans år.

– Vi fick med det här huset när vi köpte stationshuset här, säger Dennis Blomfeldt i föreningen. 

Från början hade föreningen tänkt sig att renovera upp den en gång så ståtliga byggnaden, men det visade sig snart att den var så svårt infekterad av hussvamp att bara rivning återstod.

– Virke som är infekterat av hussvamp måste brännas, säger Blomfeldt, det får inte läggas på deponi eftersom svampen då kan sprida sig.

På så sätt föddes idén om att ge räddningstjänsten den här möjligheten att öva i huset.  Smalspårsföreningen ordnade fram tillstånden som behövdes och öppnade för en unik brandövning.

Det var en gång i tiden ett stiligt hus. Men det har stått tomt i många år. Meningen var att det skulle renoveras, men eftersom det var så infekterat av hussvamp, återstod bara att bränna ner det.
Det var en gång i tiden ett stiligt hus. Men det har stått tomt i många år. Meningen var att det skulle renoveras, men eftersom det var så infekterat av hussvamp, återstod bara att bränna ner det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!