Dan före dopparedan - då pyntas herrgården

För fem år sedan flyttade familjen Österberg från Kalmar till Kristinebergs gård, utanför Målilla. Förutom att bli ägare till en älgpark blev familjen också med en stor herrgård.

Familjen Österberg. Från vänster Ivar, Maria, Arvid, Ingrid, Hjalmar och Sigrid.

Familjen Österberg. Från vänster Ivar, Maria, Arvid, Ingrid, Hjalmar och Sigrid.

Foto: Sofie Olsson

Målilla2019-12-23 20:00

– Herrgården är från 1800-talet, men det har tidigare funnits en gård på den här platsen, berättar Maria Österberg. 

Herrgårdsbyggnaden med sina 25 rum och 24 eldstäder ger Maria och Hjalmar Österberg och deras fyra barn gott om utrymme. 

Hur kom ni på idén att flytta till en herrgård och driva älgpark?

– Det var faktiskt redan en älgpark här, men vi bodde i stan och tänkte att nu vill vi ut på landet. Vi såg att det här var till salu, vi hade tittat på flera hus innan. Vi ville ha ett ställe där vi kunde bo och jobba också, berättar Maria Österberg. 

Vid första advent placeras adventsljusstakar i alla fönster. Men resten av julpyntet kommer först fram dagen innan julafton. Julgranen har placerats i stora matsalen och sträcker sig hela vägen upp till taket. 

– Vi är sju barn och fyra vuxna som firar jul, så då är vi inte så många. Men på nyår är vi jättemånga som firar här, säger Maria Österberg. 

Hjalmar Österberg visar runt i resten av huset som består av tre våningar. Spår från svunna tider då tjänstefolk levde och arbetade i huset finns på källarvåningen, där finns bland annat en mathiss och en ringledning.

– Då kunde man, uppe i sovrummet, ringa på en ringklocka. På ringledningen här kan man se i vilket rum det ringer. Man visste ju inte vad den som ville ringde, utan man var tvungen att gå upp och fråga "vad önskar?", sen fick man gå ner igen och hämta det, berättar Hjalmar Österberg. 

Herrgården från baksidan med huvudingång. Gårdens hund heter Hector.
Herrgården från baksidan med huvudingång. Gårdens hund heter Hector.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!