De arrangerar motorns dag

Årets upplaga av Motorns Dag ser ut till att bli minst lika intressant som tidigare år. "Vi har många utställare och vi kommer även att inviga en nyrenoverad Bolinders råoljemotor på 100 hästkrafter", säger Roland S Johnsson, ordförande.

Det riktigt glänser om maskinen som nu är färdigrenoverad.

Det riktigt glänser om maskinen som nu är färdigrenoverad.

Foto: Madeleine Jakobsson

Målilla2019-07-31 17:00

I helgen kommer Hembygdsparken i Målilla fyllas av allt möjligt som har med motorer att göra. Årets upplaga är den 28:e i ordningen och besökarna kommer med all säkerhet inte att bli besvikna. Förra året kom 3 700 besökare och arrangörerna hoppas på minst lika många i år.

Under två dagar kommer ett 100-tal motorer mullra i parken.

– Vi kommer att visa bilar, brandbilar, speedwaycyklar, traktorer, lastbilar och mycket mer, säger Roland S Johnsson, ordförande i Målilla-Gårdveda hembygdsförening.

Sveriges äldsta ångdrivna lastbil kommer att visas i parken. Lastbilen är fullt körbar och är tillverkad i England år 1907. Det kommer även att visas en självtransportabel råoljemotor vid namn Lanz Bulldog.

– Det kommer inte att visas så många mopeder, då det är ett stort mopedrally i Hultsfred, säger han.

Sven-Eric Svensson, som är en av många ideella krafter, har lagt åtskilliga timmar på att renovera parkens maskiner och till helgen kommer en helt nyrenoverad "nygammal" råoljemotor invigas i parken. Det är en fyra cylinders råoljemotor, på 100 hästkrafter som tidigare stått stationerad på Eksjö kommuns vattenverk.

– Den blev klar här nu i veckan och vi hoppas att vi ska få igång den igen till helgen, säger Roland.

Motorns dag handlar inte enbart hopmonterade motorer utan det kommer även arrangeras en stor veteranmarknad. Roland berättar att det kommer många försäljare och att det kommer bli upp emot 800 meter salustånd.

Roland S Johnsson och Sven-Eric Svensson väntar med spänning på att få inviga Bolinder´s råoljemotor i helgen.
Roland S Johnsson och Sven-Eric Svensson väntar med spänning på att få inviga Bolinder´s råoljemotor i helgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!