De lockar tusentals tyskar varje år

Fler och fler besöker älgparken i Målilla. Förra året kom 13 000 besökare, ett rekord man räknar med att slå i år.

En av dvärggetterna som finns intill lekparken.

En av dvärggetterna som finns intill lekparken.

Foto: Madeleine Jakobsson

Målilla2019-08-06 11:30

Redan 2018 visade statistiken från bland annat Tillväxtverket att de utländska turisterna har blivit allt fler i Sverige. Detta är något som Hjalmar Österberg, ägare till Målilla Älgpark, kan intyga.

– Nästan hälften av våra besökare är från Tyskland men bara 20 procent kommer från Sverige. Jag håller mina guidningar på tyska och i enstaka fall på svenska om jag märker att det finns besökare som inte förstår tyska, säger Hjalmar Österberg.

Han säger att han upplever att det är fler besökare i år, än vad det varit tidigare år. Rent generellt är det många andra aktörer inom Hultsfreds kommun som också vittnar om samma sak.

– Jag har hört att de andra företagen i kommunen också haft en ökning när det gäller turister.

Maria och Hjalmar Österberg som har ägt älgparken i fem år säger att det varit fem roliga men tuffa år.

– Det har varit en bra säsong hitintills och vi hoppas naturligtvis att det fortsätter tills vi stänger i slutet av oktober. Jag vet att tyskarna har flera delstater och att deras semester börjar tidigare och slutar senare, än vad den gör i Sverige, säger Hjalmar Österberg.

I sommar har vädret varit optimalt för de flesta turistföretag. Vissa turistföretag är mer väderkänsliga än andra.

– Det har varit ett perfekt väder, inte för varmt men inte heller för regnigt, säger Hjalmar..

Maria Bohlin på turistbyrån i Hultsfred berättar att de i snitt har mellan 10 till 40 tyskar på besök varje dag.

– Vi har ju inte sammanställt ännu, men rent generellt, så är det fler turister i kommunen än tidigare år. Vi har sett en stor ökning när det gäller Stora Hammarsjöområdet. Det är många som hyr stugor intill sjön. Det är enkelt, det kostar inte så mycket, och det ligger mitt ute i naturen. Turisterna kan lägga sina pengar på annat.

Vad kan anledningen vara till att vi har så många utländska turister i Sverige?

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Men vi når ut via webben och sedan pratar man med sina vänner om sin semester. Då blir fler intresserade av att komma hit och det är många turister som är intresserade av Sveriges djur och natur, säger Maria Bohlin.

– Vi har även märkt en ökning av danska turister, fast främst är det ju tyskarna som turistar i Sverige.

Maria berättar att ägarna till Kloster Gård också kan intyga att det har varit fler besökare hos dem än tidigare år.

Maria och Hjalmar Österberg äger sedan fem år tillbaka Målilla Älgpark. De har märkt att det kommit fler turister i år, än tidigare år. Minst hälften av dem är tyskar. 

 

I
Maria och Hjalmar Österberg äger sedan fem år tillbaka Målilla Älgpark. De har märkt att det kommit fler turister i år, än tidigare år. Minst hälften av dem är tyskar. I
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!