Den tillfälliga loppisen blev en riktig långkörare

Paret Wernerbring tänkte bara köra sin tömningsloppis under några få helger förra sommaren. Ett år senare håller de fortfarande på, samtidigt som nya, trevliga fynd dyker upp.

Jan Wernerbring och Patricia Wernerbring skyndar långsamt med sin butik i Målilla.

Jan Wernerbring och Patricia Wernerbring skyndar långsamt med sin butik i Målilla.

Foto: Markus Danielsson

Målilla2023-07-06 05:00

Det var i mitten av juli i fjol som paret Jan och Patricia Wernerbring slog upp portarna till den lokal i Målilla som en gång i tiden innehöll Sewerius Nelsons anrika diversehandel.

Wernerbrings hade köpt det stora igenbommade huset, som ligger granne med deras egen bostad, och tänkte första riva hela rasket. Man hejdade sig dock när man insåg att bottenvåningen skulle passa alldeles utmärkt som butikslokal.

undefined
Patricia Wernerbring öppnar upp originaldörren till Sewerius Nelsons före detta diversehandel i Målilla.

– För att få plats med nya grejer var vi först tvungna att ha en tömningsloppis där vi sålde ut det gamla, säger Jan Wernerbring när Vimmerby Tidning gör ett besök för att se hur långt paret har kommit i sin satsning i den verksamhet som numera heter Bankens överskott.

Det som från början bara var tänkt att pågå under några få helger har utvecklats till en form av loppis som fortfarande håller på.

– Förra året hade vi öppet lördag och söndag ända fram till november. Sedan tog vi en paus och öppnade sedan loppisen i påskas igen, säger Patricia Wernerbring.

Parallellt med loppisförsäljningen pågår även en renovering av den byggnad som byggdes i mitten av 1800-talet. Jan och Patricia berättar att man under året som gått har gjort flera spännande fynd i det stora huset.

undefined
Den här välfyllda hyllan stod gömd bakom en tunn vägg och blev en glad överraskning för Jan och Patricia Wernerbring.

– Vi har bland annat hittat den där stora hyllan som du ser därborta. Den stod gömd bakom en annan, tunn vägg. Vi blev väldigt överraskade när den dök upp. Dessutom har vi hittat telegram från både nordiska kungligheter och dåvarande statsministern Per-Albin Hansson. Gamle Sewerius Nelson hade verkligen fina kontakter, säger Jan Wernerbring.

Han berättar vidare att han vid några tillfällen har fått förfrågningar från spekulanter som velat köpa delar av butikens originalinredning.

undefined
Jan Wernerbring och Patricia Wernerbring skyndar långsamt med sin butik i Målilla.

– Det var bland annat en man som ville köpa den stora butiksdisken som vi har i kassan. Han lämnade ett bud på disken men vi sålde den inte. Det går ju inte, den disken är ju själva hjärtat i allt det här gamla. Den måste vi behålla.

Framöver siktar paret Wernerbring också på att öka andelen av så kallade designprodukter i butiken.

– Just nu är det ungefär 50-50 av loppisprylar och designprylar. Sett till hela huset så har vi fortfarande en hel del att göra. Den tredje, översta våningen är till exempel helt avstängd just nu. Vi har inte hunnit börja med den ännu, säger Jan Wernerbring medan vi går uppför den slitna, knarrande trappan till andra våningen.

undefined
Översta våningen i det stora huset är fortfarande stängt för renovering.
Skyltfönstret i den gamla diversehandeln har fått nytt liv av paret Wernerbring.
Skyltfönstret i den gamla diversehandeln har fått nytt liv av paret Wernerbring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!