"Det är inte tabu som förr"

Stig Andersson från Boxholm kom redan kvällen innan, Susanne Juhlin lämnar Målilla med en säck lika välfylld som tomtens brukar vara och mottot "en pryl in, en ut" gör Ann-Britt Hermansson till en flitig besökare.

En översiktsbild över Atlanten när det är loppis i Målilla. I lördags var det den tredje av tolv. Nu fortsätter Skeppet med sitt uppskattade arrangemang in i september.

En översiktsbild över Atlanten när det är loppis i Målilla. I lördags var det den tredje av tolv. Nu fortsätter Skeppet med sitt uppskattade arrangemang in i september.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2019-06-16 20:00

Vad är det egentligen som får folk att vallfärda till loppisen i Målilla, antingen det är som säljare eller köpare? Jag bestämde mig för att söka svaret på den frågan, när föreningen Skeppet arrangerade den tredje loppisen av säsongens tolv.

Miljömedvetenheten visar sig finnas hos många. Tanken på Moder Jord har gjort secondhand mer populärt än någonsin.

– Det är inte tabu som förr, utan man kan spara pengar och samtidigt göra något bra för miljön genom att återanvända. Det är bra, säger Susanne Juhlin från Bockara.

Hon är en riktig loppisveteran, i motsatts till kompisen Lena Holmqvist, som gjorde sin loppispremiär i Målilla i lördags.

– Jag visste inte ens om att den fanns, utan lockades med. Det är stort, och finns hur mycket som helst, säger Lena.

– Man kan fynda så mycket roligt här, tillägger Susanne. Idag exempelvis har jag köpt stolsdynor som passar perfekt i både färg och form för tio kronor styck. Känslan att göra fynd är riktigt trevlig. Och fikan efteråt är också trevlig.

Sture Andersson från Boxholm kom med sin husbil till Atlanten, som grönområdet vid Skeppet heter, redan kvällen innan. Men det är mer av praktiska skäl, än att han vill vara säker på att få sin speciella plats, berättar han.

– Det har blivit en livsstil. Frugan och jag var mycket här innan hon gick bort. Nu fortsätter jag åka ensam, för att sälja av lite.

Lönar det sig att åka de 24 milen?

– Oftast. En dålig dag kanske jag säljer för 5 000 kronor, en bra uppemot det dubbla. Fast det spelar mindre roll, jag tycker det är trevligt och ser det som en chans att bli av med lite av alla prylar jag har. Det är en fin loppis, det är ordning och reda. Och så är det socialt, men lär känna många. Både säljare och kunder.

Ann-Britt Hermansson från Vetlanda är också trogen Målilla.

– Jag gillar att både köpa och sälja. Jag brukar lindra samvetet med "en in, en ut", säger hon och skrattar. Så gillar jag det sociala framför allt.

Lördagens loppmarknad lockade 112 säljare, bästa siffran för säsongen.

– Rekordet under våra tio år som arrangör är 172 försäljare, från 2016, medan fjolårets rekord låg på 130 och snittet på 95, redogör Bo Bergman, ordförande i Skeppet. Det var lite för varmt förra sommaren.

– Vi är förvånade själva att den har vuxit sig så stor.

För Håkan och Rigmor Nyquist från Oskarshamn har det blivit en hobby att åka på loppis.

– Det har vi gjort en himla massa år. Vi tar det som en utflykt som frugan brukar säga, säger Håkan.

Vad är tjusningen?

– Se dig omkring. Folklivet, man får träffa en massa trevliga människor. Så här under säsong åker vi på två–tre loppisar i veckan i södra Sverige. Det ger inga stora inkomster, men det ger mycket annat tillbaka.

Inte säsong för skidor. Men det kommer ju en vinter igen. Var så säker.
Inte säsong för skidor. Men det kommer ju en vinter igen. Var så säker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om