Sveaskog lovar att visa hänsyn i Målilla

Sveaskog kommer att lämna kvar en del träd till kommande generationer när man avverkar skogen vid sanatoriet i Målilla. Man kommer även att ta extra hänsyn till lederna.

Avverkningen av skogen i Målilla är tänkt att inledas i slutet av juli.

Avverkningen av skogen i Målilla är tänkt att inledas i slutet av juli.

Foto: Markus Danielsson

Målilla2023-07-13 12:00

Sveaskogs kommande avverkning av skogen vid det gamla sanatoriet i Målilla har skapat en del frågor och oroskänslor hos den närboende lokalbefolkningen. Grannarna befarar bland annat att maskinerna som ska genomföra avverkningen kommer att riva upp stora, fula sår i den populära skogsmiljön för exempelvis promenader och vandringar.

undefined
Avverkningen av skogen i Målilla är tänkt att inledas i slutet av juli.

Gustav Nord är regionchef för Sveaskog i Götaland. Han berättar för Vimmerby Tidning att ett av syftena med avverkningen i Målilla är att föryngra det befintliga skogsbeståndet i området.

– Det kommer inte att bli helt kalt på området efter avverkningen. Vi kommer att lämna kvar en del träd som ska fungera som stöd för kommande generationers skogsbestånd.

En annan del av avverkningen handlar om att gallra ut en del granar för att på så sätt kunna få till ett mer lövdominerat bestånd av träd i det berörda skogsområdet.

undefined
Gustav Nord är regionchef på Sveaskog i Götaland.

Det finns farhågor att maskinerna ska skada omgivningen. Hur ser Sveaskog på det?

– Det kommer att tas extra stor hänsyn vid lederna i området. Totalt sett är det en maskingrupp med två maskiner som ska genomföra arbetet.

Varför görs det här arbetet? Är det något som måste göras?

– Det är en del av vår affärsidé att först odla skogen för att sedan använda materialet till olika sorters produkter inom trä och papper.

När ska avverkningen börja?

– Planen är att köra igång i slutet av juli, säger Gustav Nord avslutningsvis.

undefined
Tanken med avverkningen är bland annat att föryngra skogsbeståndet i området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!