”Det sociala är det absolut bästa med loppis”

Loppis i Målilla är ett välkänt fenomen. Det goda ryktet stäcker sig runt hela Småland och även i andra landskap. Det bevisades ännu en gång i helgen när närmare åttio försäljare fanns på plats tidigt på lördagsmorgonen för att inviga den omtyckta sommartraditionen – och många hade rest långa vägar för att vara med.

Bert Lindgren, tv, har sålt på loppisen i flera år.

Bert Lindgren, tv, har sålt på loppisen i flera år.

Foto: Erica Åstrand

Målilla2018-05-28 07:19

Böcker, kläder, leksaker, hantverk, porslin. Det fanns någonting för alla, stora som små.

Att gå på loppis är ett nöje i sig, och de många besökarna som var på plats på morgonen kom förmodligen inte hem tomhänta. Men utöver det stora utbudet av varor, vad är det som gör Målillaloppisen så speciellt?

Gemenskapen och engagemanget var det genomgående svaret hos försäljarna.

Med sitt speciella läge där loppisen syns för genomresande från alla håll lockar den till sig många besökare – och med det många försäljare. Vissa av dem hade åkt många mil och gått upp tidigt på morgonen för att hinna i tid till arrangemanget, flera hade ett tält i bagaget eller helt enkelt åkt med husbil.

– Den sociala biten är det absolut bästa med loppis, sa Pia Söderberg, som tagit husbilen från Karlskrona. Vi var här förra sommaren som besökare och vi tyckte mycket om det så vi ville sälja här i år.

Det var även hög frekvens på välkända loppisförsäljare från tidigare år, vilka gärna kör de extra milen för att komma tillbaka till Målilla.

– Jag har ägt leksaksaffärer i både Åtvidaberg och Huskvarna, sa Bert Lindgren, och när man nu är pensionär saknar man kundkontakten och att prata med folk.

Han hade gått upp tidigt för att vara på plats redan vid halv sex, och då var han långt ifrån först, många hade kommit redan på fredagskvällen för att förbereda.

– Det är bra köpkraft här, fortsatte Bert Lindgren. På sommaren brukar det vara mycket tyskar också, och även de brukar köpa en del.

Förra året var rekordet för antal försäljare på loppisen 140. Under lördagsförmiddagen uppskattades antalet till uppemot 80 stycken.

– Det är otroligt roligt att det finns så stort intresse, sa Asta Pettersson som anordnar loppisen. Jag tror att läget är vad som gör det så speciellt, här har vi genomfart från både Kalmar, Linköping och Jönköping – det gör att loppisen syns bra.

Summa summarum kan alla vara överens om att det är någonting speciellt med just loppisen i Målilla. Det där lilla extra finns där, som gör att både besökare och försäljare återkommer för att träffa nya människor och vara med i en fin gemenskap.

Många försäljare hade kommit redan på fredagen med husbilar för att få vara med om premiären.
Många försäljare hade kommit redan på fredagen med husbilar för att få vara med om premiären.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!