Högre hyra men höjt bostadstillägg jämnar ut

Hyrorna i det nybyggda äldreboendet på Stockholmsvägen i Målilla, tidigare Hemgården, blir högre än innan ombyggnaden. Men de som har låg pension ska inte drabbas.

Hyrorna kommer att bli högre i det nya boendet i Målilla, säger Per-Inge Pettersson (C) ordförande i socialnämnden. Men samtidigt ökas bostadstillägget.

Hyrorna kommer att bli högre i det nya boendet i Målilla, säger Per-Inge Pettersson (C) ordförande i socialnämnden. Men samtidigt ökas bostadstillägget.

Foto: Olof Carlson

Målilla2022-04-07 14:26

Det lovar socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C). 

– En höjning av det statliga bostadstillägget tar ut höjningen. Det kan till och med bli så att det blir någon krona över. Alla ska ha råd att bo i våra nybyggda och nyrenoverade lägenheter, säger han.

Så precis lagom till att det drar ihop sig till inflyttning på nya Stockholmsvägen aviserar staten en höjning av bostadstillägget.

– Så det har verkligen gått vår väg med den här utbyggnaden, säger Pettersson.

Andre vice ordförande, Jonny Bengtsson (S), påpekar dock att pensionärer som har mer än 100 000 på banken kan råka ut för ett reducerat bostadstillägg.

En del i den här ekvationen är också att alla äldre, som bor i särskilt boende har ett förbehållsbelopp, alltså en garanterad summa kvar när hyra och annat är betalt. 

– I verksamheten har man jobbat länge för att få de äldre att söka bostadstillägg. Det är en rättighet och de senaste åren har vi sett en ökning av antalet sökande, säger Per-Inge Pettersson.

Frågan om de höjda hyrorna och hur de kommer att slå i Målilla kom på bordet vid socialnämndens senaste sammanträde. Ledamöterna fick information om hur det kommer att bli.

Per-Inge Pettersson konstaterar att det egentligen bara finns en förlorare i det här sammanhanget. Och det är kommunen.

– I och med förbehållsbeloppet finns det nog en del gånger vi inte kan ta ut någon omsorgsavgift, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om