EmĂ„n pĂ„ vĂ€g mot krislĂ€ge – "Det krĂ€vs mycket blöt höst"

VattennivÄerna i EmÄn Àr mycket lÄga. Det Àr inte krislÀge Àn, men utvecklingen Àr fortsatt negativ. Experterna Àr eniga om att lÀget för Än Àr allvarligt och utvecklingen Àr negativ.

Det Àr lÄga vattennivÄer i EmÄn just nu. Det skapar oro hos lÀnsstyrelserna som inte rÀknar med att det kommer att ta tid innan det blir normalt igen.

Det Àr lÄga vattennivÄer i EmÄn just nu. Det skapar oro hos lÀnsstyrelserna som inte rÀknar med att det kommer att ta tid innan det blir normalt igen.

Foto: Olof Carlson

MĂ„lilla2022-08-17 14:47

– Det kommer att behövas en mycket blöt och regnig höst för att Ă„terstĂ€lla nivĂ„erna till det normala, sĂ€ger Gustav Enander, chef pĂ„ naturenheten i Jönköping.

EmĂ„n, som rinner genom Ă„tta kommuner, bland annat Hultsfred, har ett mycket stort avrinningsomrĂ„de. Det Ă€r Ă„tskilliga vattendrag som mynnar ut i Ă„n pĂ„ vĂ€g mot havet. 

– Men just nu Ă€r det mĂ„nga vattendrag pĂ„ höglandet som Ă€r mer eller mindre torrlagda, sĂ€ger MĂ„ns Lindell vattenhandlĂ€ggare i Jönköping. 

Det betyder att EmÄn inte fÄr nÄgon direkt pÄfyllning dÀrifrÄn.

– Det Ă€r flera som har intressen i EmĂ„n, sĂ€ger Gustav Enander. Det Ă€r industrin, det Ă€r lantbrukare, vattenkraftverk och det finns dessutom mycket höga naturvĂ€rden i Ă„n. Det Ă€r en balansgĂ„ng pĂ„ en knivsegg att försöka tillgodose dessa olika intressen.

Det kanske största hotet just nu Àr mot de höga naturvÀrdena, tror MÄns Lindell.

– Om det inte kommer mycket regn i höst, och de lĂ„ga nivĂ„erna i vattendragen bestĂ„r och det blir en kall vinter, finns det risk för bottenfrysning. Och det skulle förstöra mycket av naturvĂ€rdena.

Vid EmĂ„ns utflöde i Östersjön hĂ„lls ett konstant flöde pĂ„ 5 kubikmeter i sekunden, trots lĂ„ga nivĂ„er. Det Ă€r möjligt med en noga avvĂ€gd reglering. Men det betyder ocksĂ„ att vattenreservoarerna uppströms sakta men sĂ€kert töms.

Forsarna i RyningsnÀs, till exempel, Àr knappast nÄgra forsar lÀngre, bara smÄ rÀnnilar som plaskar fram. Stenar som annars inte syns har kommit fram och det ligger Ätskilliga trÀdstammar fastkilade. Svarta mÀrken en meter upp pÄ strandstenarna visar var vattenlinjen gÄr i vanliga fall.

Vid bron över EmÄn, vid Speedwayrondellen i MÄlilla, Àr lÀget likartat. Gyttjebankarna ligger i dagen, tÀckta av sjögrÀs och vÀxter som i vanliga fall finns under ytan.

För att minska trycket pÄ EmÄn har lÀnsstyrelserna i Kalmar och Jönköping gjort gemensam sak och lagt restriktioner pÄ att pumpa upp vatten för bevattning. De som har tillstÄnd fÄr bara bevattna nattetid för att undvika avdunstning. Och utan tillstÄnd fÄr man inte pumpa alls.

För att se att restriktionerna efterlevs har en övervakning satts igÄng. Bland annat över Hultsfreds kommun.

– I samarbete med kustbevakningen har vi gjort överflygningar över avrinningsomrĂ„det, sĂ€ger Åsa Axheden pĂ„ lĂ€nsstyrelsen i Kalmar. Det var bĂ„de bra och dĂ„liga erfarenheter. Det visade sig att de flesta efterlevde restriktionerna. Men vi sĂ„g ocksĂ„ pĂ„ fem stĂ€llen att det vattnades pĂ„ dagtid.

– Vi kommer att ta kontakt med dem och förklara, sĂ€ger Åsa Axheden.

Det Ă€r dock inte bara EmĂ„n som drabbas av lĂ„ga vattennivĂ„er. Även grundvattenmagasinen i omrĂ„det Ă€r pĂ„verkade. SĂ„vĂ€l i Kalmar som i Jönköpings lĂ€n.

Även hĂ€r finns det restriktioner för att spara pĂ„ vattnet. I flera kommuner rĂ„der bevattningsförbud och risken för vattenbrist lurar bakom knuten.

– Än sĂ„ lĂ€nge meddelar kommunerna att lĂ€get Ă€r hanterbart. Det Ă€r ingen akut fara för den kommunala vattenförsörjningen. DĂ€remot har vi fĂ„tt in rapporter om ett fĂ„tal privata brunnar som sinat, sĂ€ger Åsa Axheden.

– Det Ă€r dock inte pĂ„ samma nivĂ„ som torrĂ„ret 2018, fortsĂ€tter hon, sedan dess Ă€r det mĂ„nga fler som har djupborrade brunnar, sĂ€ger hon.

LÀget Àr liknande ocksÄ pÄ andra sidan lÀnsgrÀnsen, med en handfull sinade privata brunnar, medan kommunerna uppger att grundvattennivÄerna Àr lÄga, men stabila.

Stenarna i strandkanten visar tydligt hur lÄgt vattenstÄndet Àr.
Stenarna i strandkanten visar tydligt hur lÄgt vattenstÄndet Àr.
EmÄn

EmÄn Àr 220 kilometer lÄng, frÄn kÀllorna i Bodaforstrakten till utloppet vid Em utanför MönsterÄs.

PÄ sin vÀg mot havet rinner EmÄn genom Ätta kommuner. DÀribland genom Hultsfreds.

Det Àr mÄnga mindre Äar och vattendrag, exempelvis SilverÄn, som rinner ut i EmÄn, avrinningsomrÄdet Àr 4 470 kvadratkilometer stort.

Av landets cirka 50 olika sötvattensfiskar finns 35 i EmÄn. Mest kÀnd Àr vÀl den sÀllsynta och hotade malen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!