Emån på väg mot krisläge – "Det krävs mycket blöt höst"

Vattennivåerna i Emån är mycket låga. Det är inte krisläge än, men utvecklingen är fortsatt negativ. Experterna är eniga om att läget för ån är allvarligt och utvecklingen är negativ.

Det är låga vattennivåer i Emån just nu. Det skapar oro hos länsstyrelserna som inte räknar med att det kommer att ta tid innan det blir normalt igen.

Det är låga vattennivåer i Emån just nu. Det skapar oro hos länsstyrelserna som inte räknar med att det kommer att ta tid innan det blir normalt igen.

Foto: Olof Carlson

Målilla2022-08-17 14:47

– Det kommer att behövas en mycket blöt och regnig höst för att återställa nivåerna till det normala, säger Gustav Enander, chef på naturenheten i Jönköping.

Emån, som rinner genom åtta kommuner, bland annat Hultsfred, har ett mycket stort avrinningsområde. Det är åtskilliga vattendrag som mynnar ut i ån på väg mot havet. 

– Men just nu är det många vattendrag på höglandet som är mer eller mindre torrlagda, säger Måns Lindell vattenhandläggare i Jönköping. 

Det betyder att Emån inte får någon direkt påfyllning därifrån.

– Det är flera som har intressen i Emån, säger Gustav Enander. Det är industrin, det är lantbrukare, vattenkraftverk och det finns dessutom mycket höga naturvärden i ån. Det är en balansgång på en knivsegg att försöka tillgodose dessa olika intressen.

Det kanske största hotet just nu är mot de höga naturvärdena, tror Måns Lindell.

– Om det inte kommer mycket regn i höst, och de låga nivåerna i vattendragen består och det blir en kall vinter, finns det risk för bottenfrysning. Och det skulle förstöra mycket av naturvärdena.

Vid Emåns utflöde i Östersjön hålls ett konstant flöde på 5 kubikmeter i sekunden, trots låga nivåer. Det är möjligt med en noga avvägd reglering. Men det betyder också att vattenreservoarerna uppströms sakta men säkert töms.

Forsarna i Ryningsnäs, till exempel, är knappast några forsar längre, bara små rännilar som plaskar fram. Stenar som annars inte syns har kommit fram och det ligger åtskilliga trädstammar fastkilade. Svarta märken en meter upp på strandstenarna visar var vattenlinjen går i vanliga fall.

Vid bron över Emån, vid Speedwayrondellen i Målilla, är läget likartat. Gyttjebankarna ligger i dagen, täckta av sjögräs och växter som i vanliga fall finns under ytan.

För att minska trycket på Emån har länsstyrelserna i Kalmar och Jönköping gjort gemensam sak och lagt restriktioner på att pumpa upp vatten för bevattning. De som har tillstånd får bara bevattna nattetid för att undvika avdunstning. Och utan tillstånd får man inte pumpa alls.

För att se att restriktionerna efterlevs har en övervakning satts igång. Bland annat över Hultsfreds kommun.

– I samarbete med kustbevakningen har vi gjort överflygningar över avrinningsområdet, säger Åsa Axheden på länsstyrelsen i Kalmar. Det var både bra och dåliga erfarenheter. Det visade sig att de flesta efterlevde restriktionerna. Men vi såg också på fem ställen att det vattnades på dagtid.

– Vi kommer att ta kontakt med dem och förklara, säger Åsa Axheden.

Det är dock inte bara Emån som drabbas av låga vattennivåer. Även grundvattenmagasinen i området är påverkade. Såväl i Kalmar som i Jönköpings län.

Även här finns det restriktioner för att spara på vattnet. I flera kommuner råder bevattningsförbud och risken för vattenbrist lurar bakom knuten.

– Än så länge meddelar kommunerna att läget är hanterbart. Det är ingen akut fara för den kommunala vattenförsörjningen. Däremot har vi fått in rapporter om ett fåtal privata brunnar som sinat, säger Åsa Axheden.

– Det är dock inte på samma nivå som torråret 2018, fortsätter hon, sedan dess är det många fler som har djupborrade brunnar, säger hon.

Läget är liknande också på andra sidan länsgränsen, med en handfull sinade privata brunnar, medan kommunerna uppger att grundvattennivåerna är låga, men stabila.

Emån

Emån är 220 kilometer lång, från källorna i Bodaforstrakten till utloppet vid Em utanför Mönsterås.

På sin väg mot havet rinner Emån genom åtta kommuner. Däribland genom Hultsfreds.

Det är många mindre åar och vattendrag, exempelvis Silverån, som rinner ut i Emån, avrinningsområdet är 4 470 kvadratkilometer stort.

Av landets cirka 50 olika sötvattensfiskar finns 35 i Emån. Mest känd är väl den sällsynta och hotade malen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!