Om det blir lite mer lättsamma former nu, blir det så mycket mer allvar nästa år, när Målilla-Gårdveda Hembygdsförening står som värd för SM i plöjning.
Roland S Jonsson är precis hemkommen från ett studiebesök vid årets SM-tävlingar utanför Kristianstad, och med erfarenheterna därifrån inser han direkt att det är massor av arbete som måste plöjas ner.
För Plöjnings SM är ingen liten tillställning, den lockade enligt vad Roland fått fram mellan 3 000 och 4 000 besökare.
Det är ingen utmaning att ta emot dem, se till så det finns både parkeringsyta och matservering.
– Vi ska ordna mat åt tävlande och funktionärer, cirka 200 personer. Tre gånger om dagen. Det är mycket jobb bara det, säger Roland.
Själva SM-tävlingen avgörs i en rad olika discipliner, allt från hästplöjning till veterantraktorer och förstås med toppmoderna maskiner.
Det är JUF, Jordbrukarnas ungdomsförbund som svarar för arrangemanget i stort, men det är förstås den lokala värdföreningen som svarar för det praktiska.
Roland S Johnsson har redan den mesta planeringen klar. SM-tävlingarna kommer att hållas på åkrarna mellan Spånggatan och Emån, ett område som räcker till.
– Det krävs stora ytor, säger Roland S Johnsson, 50 hektar behövs totalt för träning och tävling.
Och det har han lyckats få ihop, om än med lite kreativitet.
Tävlingscentrum blir på Lasseberg och kansliet blir vid tingshuset.
– Dessutom måste vi fixa boende till de tävlande, säger Roland S Johnsson.
Så det är en hel del som måste klaffa. Det är betydligt lättsammare nu på lördag, när man ordnar plöjningstävling vid marknadsplatsen. Hembygdsföreningen har etablerat ett samarbete med Grålleklubben för arrangemanget.
– Det handlar mest om att träffas och ha roligt tillsammans, säger Roland S Johnsson.
Men även om tävlingsmomentet hålls på en behagligare nivå, så finns här ändå SM-meriterade plöjare. Som till exempel Janne Gunnarsson som plöjde in på en sjätteplats i år, och Alvar Pettersson från Bäckebo.
Men här finns också nybörjarförare anmälda, ja rent av några debutanter. Så det kommer att bli ett blandat startfält.
Men alla har förstås det gemensamt att de har ett intresse för gamla traktorer. De som är med under dagen är företrädelsevis från 1950 och 1960-talen. Och plogarna är förstås jämnåriga.