Företaget växer: "Har aldrig haft så mycket att göra"

Jockes Tak & Plåtslageri växer med en snickare. "Det gör att jag kan ha två arbetslag och två projekt igång samtidigt", säger ägaren Jocke Blomberg.

Jockes Tak & Plåtslageri började som ett enmansföretag. Sedan 2014 har Jocke Blomberg, närmast kameran, kunnat anställa Alle Blomberg och Per Knutsson för att nu växla upp ytterligare med snickaren Jonas Axelsson.

Jockes Tak & Plåtslageri började som ett enmansföretag. Sedan 2014 har Jocke Blomberg, närmast kameran, kunnat anställa Alle Blomberg och Per Knutsson för att nu växla upp ytterligare med snickaren Jonas Axelsson.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2021-03-19 07:00

Jocke Blomberg som bor i Mörlunda, men har sitt företag i Målilla, började i liten skala 2014 som ensam anställd för att känna av förutsättningarna.

– För att trygga ytterligare hyrde jag ut mig själv till en firma första året, så jag fick full tid på mig själv och så höll jag igång plåtslageriet kvällar och helger, berättar Jocke Blomberg, som tycker det gått över förväntan.

– Klart jag hade en tanke när jag startade eget, men att det skulle gå så snabbt att bli så här många hade jag inte vågat tro. Med tiden har jag dessutom fått plåtslageriavtal med ÖSK och ventilationsavtal med Hultsfreds Bostäder. Det tryggar verksamheten ytterligare.

Jocke Blomberg har kunnat utöka antalet anställda både 2016 och 2018, för att nu växla upp ytterligare och bredda med en snickare i Jonas Axelsson, med 31 års erfarenhet.

– Från att mest ha lagt plåttak har vi kommit in bra och börjat lägga alltmer tegeltak. Tidigare har jag ensam sysslat med snickeridelen, men med Jonas som renodlad snickare kan vi hålla igång två arbetslag och två takprojekt samtidigt. Nu kan jag lättare erbjuda en helhetslösning och behöver inte blanda in fler aktörer.

undefined
Jonas Axelsson med 31 års erfarenhet är nyanställd hos Jocke Blomberg, th. "Det gör att jag kan ha två arbetslag och två projekt igång samtidigt."

Hur är förutsättningarna att hitta lämplig kompetens på så här små orter?

– Många söker jobb, men det gäller att hitta någon med rätt referenser och som passar i gänget så vi kan ha kul på jobbet. Jag måste säga att jag haft enorm tur. Att plocka in brorsan Alle var en självklarhet, vi har samma utbildning. Per Knutsson dök upp som "gubben i lådan", säger Jocke och skrattar.

– Vi spelade golf ihop och nu har vi lärt upp honom så han är så gott som självgående takläggare och det känns väldigt tryggt att få in en med så lång erfarenhet som Jonas har.

Vad skulle du säga är svårigheten med att driva ett litet företag?

– Helt klart att hinna med både att jobba produktivt och sköta pappersbiten. Det går inte att jag bara sitter på kontoret och räknar hem jobb och fakturerar och det blir för dyrt att anställa en kontorist.

Du har behövt nyanställa i en tid när pandemin slår hårt mot många företag. Hur tänker du kring det?

– Så mycket jobb som vi haft den här hösten har vi aldrig haft. Pandemin har gett oss mer jobb, när folk valt att renovera istället för att resa. Sedan får vi se hur det blir efter pandemin, men målet är att fortsätta utvecklas, så vi kan bli ett arbetslag till inom ett par år.

undefined
Att både jobba ute och sköta allt pappersarbete är det svåraste med att vara småföretagare, anser Jocke. "Det blir mycket tid i telefonen"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!