Det säger Ulrica Edlund, klubbordförande i IF Metall, som varit delaktig i arbetet med att ta fram en risk- och konsekvensanalys tillsammans med lokala skyddsombud från de olika fackförbunden och ett regionalt skyddsombud.
– Det är ett oerhört viktigt arbete, det gäller att vi är förberedda på vilka risker som finns och vad det kan få för konsekvenser, exempelvis när man börjar flytta så kallade produktfamiljer, säger Ulrica Edlund.
Vad ser du för möjliga konsekvenser?
– Anställda kan bli arbetslösa i förtid, andra flyttas kanske till annan avdelning och tvingas lära om. Det kan bli så att den som tvingas sluta måste lära upp någon annan som tar över ens jobb på grund av längre anställningstid. Det finns naturligtvis också en sorg i att mista arbetskamrater, exemplifierar hon.
Ulrica Edlund är rädd för att tiden fram till avvecklingen kommer framkalla en oro som leder till sjukskrivningar när folk börjar må dåligt.
– Jag är orolig för den psykiska ohälsan som kan bli. Vi har anställda här som jobbat på samma arbetsplats i långt över 40 år. Samtidigt har vi en produktion att hålla igång, så det är jätteviktigt att ledningen tänker efter, hur man ska kunna motivera de anställda.
På torsdag inleds MBL-förhandlingarna.
– Vi har haft lite svårt att få ihop tiderna, men haft ett uppföljande informationsmöte sedan beskedet, säger vd Magnus Antonsson. Istället för att ha ytterligare ett, går vi nu in i förhandling.