Förskolan stänger - tvingas åka tolv mil om dagen

I sommar måste föräldrar som har sina barn på förskolan i Mörlunda, Målilla och Järnforsen lämna sina barn i Virserum under tre veckor. För Rebecka Jälmestedt betyder det tolv extra mil per dag.

Rebecka Jälmestedt är en av de föräldrar som drabbas när förskolan i Mörlunda stänger tre veckor i sommar. I år räcker det inte att skjutsa dottern Alva till Målilla, utan det är i Virserum barnomsorg erbjuds. Det betyder tolv mils resor om dagen.

Rebecka Jälmestedt är en av de föräldrar som drabbas när förskolan i Mörlunda stänger tre veckor i sommar. I år räcker det inte att skjutsa dottern Alva till Målilla, utan det är i Virserum barnomsorg erbjuds. Det betyder tolv mils resor om dagen.

Foto: Privat

Målilla2021-03-22 18:30

Under veckorna 29 till 31 brukar en förskola i Hultsfred hållas öppen, liksom Venhaga förskola, som tar emot barn även från Virserum, Järnforsen och Mörlunda.

I år har barn- och utbildningsnämnden beslutat ha Evahagens förskola i Virserum öppen istället för Målilla de tre aktuella veckorna.

– På grund av ombyggnation i Målilla kommer kök och matsal stängas och kopplas ihop med nya delen, så det finns inget kök tillgängligt på varken förskolan, fritidshemmet eller skolan, förklarar Martin Snickars, barn- och utbildningschef.

"Enligt byggledare är det önskvärt att hålla så låg verksamhet som möjligt i lokalerna ur ett barn- och byggperspektiv. Även förskolans gård är under ombyggnad", står det i beslutsprotokollet.

Vanligtvis är det runt 20 barn i söder som behöver barnomsorg de aktuella veckorna.

– Då kan vi inte ha öppet på alla ort och all personal ska ju ha sin sommarsemester, så det delas upp de olika veckorna, säger Snickars.

Det här har väckt många reaktioner på sociala medier. 

Somliga tycker det är fullt rimligt, medan andra lyfter fram en rad nackdelar, som att det blir många extra mil, att det blir långa dagar när man måste gå upp tidigare och komma hem senare, att det kräver två bilar om ena föräldern pendlar – och man lyfter även att det är olämpligt med tanke på corona.

Rebecka och Lukas Jälmestedt från Mörlunda är två av dem som drabbas. Det här betyder att de måste köra omkring tolv mil om dagen för att lämna och hämta dottern Alva.

– Jag är egenföretagare och kan inte ta mer semester, hyran och alla andra utgifter fortsätter ju komma som vanligt. På min mans jobb turas man om att vara lediga, så han kan inte få de tre veckorna ledigt. Så det känns inte jättebra för tillfället.

Martin Snickars har full förståelse för att beslutet väcker reaktioner.

– Ja, vi förstår att det påverkar vårdnadshavarna, beroende på var de jobbar och var förskolan ligger. Jag tänker att de som ser bekymmer i hur det ska lösa sig bör höra av sig till rektorn.

Så det kan finnas alternativ?

– Vilka förskolor som har sommaröppet är beslutat i nämnden men vi vill gärna få information från vårdnadshavarna hur det påverkar för att kunna se om det finns något kommunen kan hjälpa till med eller förändra framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!