Förklaringen: Hittade falska sedlar på parkeringen

En man i 40-årsåldern skulle handla läsk, tomater och cigaretter på Coop i Målilla. Problemet? Han hade med sig flera falska 500-kronorssedlar och avslöjades av personalen. Mannen påstår att han hittade sedlarna utanför butiken – men den förklaringen köper inte tingsrätten.

Här är de fyra falska sedlarna som polisen tog hand om.

Här är de fyra falska sedlarna som polisen tog hand om.

Foto: Polisen

Målilla2023-05-15 09:08

Det var i mitten av förra veckan som mannen klev in på Coop och försökte handla varor för 172 kronor med en falsk 500-kronorssedel. Personalen sa att den var ogiltig – då tog mannen fram en annan 500-kronorssedel som också var falsk.

När polispatrullen kom till butiken hade mannen totalt fyra falska sedlar på sig. De hade olika storlek, var ojämnt skurna och saknade vattenstämpel, enligt en snabbanalys som polisen har gjort. Dessutom hade tre av sedlarna samma serienummer.

Mannen är medborgare i ett annat europeiskt land och eftersom det ansågs finnas en flyktrisk har ärendet avgjorts rekordsnabbt. Redan i måndags eftermiddag – fyra dagar efter händelsen – var det rättegång i Kalmar tingsrätt.

Han döms för försök till bedrägeri, försök till brukande av falska pengar och olovlig befattning med falska pengar. Straffet blir villkorlig dom, utan varken dagsböter eller samhällstjänst.

Själv nekar 40-åringen till brott, eftersom han inte visste att sedlarna var falska. Mannen uppger att han hittade sedlarna under en bil på parkeringen, strax innan han gick in i mataffären.

I polisens förundersökning framgår det att mannen är ostraffad sedan tidigare och har jobbat hos en privat arbetsgivare i Hultsfreds kommun i flera år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!