Gatorna inte kommunala - fortsatt kritik mot grävning

Grävningarna för fiber i Målilla fortsätter. Och ytterligare fastighetsägare har reagerat på att maskinerna gått in på deras mark, utan att man frågat om lov. "Det är något vi tar till oss och ska tänka på."

Grävningarna för fiber i Målilla rullar på. Till årsskiftet ska det vara i drift räknar företaget med. Men grävningen går inte alltid helt friktionsfritt.

Grävningarna för fiber i Målilla rullar på. Till årsskiftet ska det vara i drift räknar företaget med. Men grävningen går inte alltid helt friktionsfritt.

Foto: Olof Carlson

Målilla2022-10-28 05:30

När Thomas Svensson i Målilla kom hem en kväll i förra veckan upptäckte han att det var nygrävt längs Södra Långgatan i Målilla, förbi hans hus.

– Det är mycket möjligt att de fått lov av kommunen att gräva. Det är bara det att det här är inte kommunal mark, säger han.

Han berättar att många av gatorna i Målilla faktiskt ligger på privat mark. Vilket kommer sig av att samhället växte fram på utmarkerna till de tre stora gårdarna i Målilla.

– Det är en kvarleva sedan gamla Målilla Kommun och det har inte blivit tillrättat sedan dess. Jag tycker att kommunen borde städa upp i det här, säger han.

Thomas Svensson är inte så lite upprörd över att Open Infra inte gjort läxan och kollat upp det här innan de börjat gräva.

– De har inga avtal med oss markägare.

Några dagar senare var det dags igen. Thomas Svensson reagerade på att man grävt tvärs över gatan i korsningen Järnvägsgatan-stationsgatan. Utan några nämnvärda avspärrningar eller skyltar.

– Det hände att bilister fick vända och köra tillbaka, säger Svensson.

Anya Alenberg, presschef på Open Infra blir förvånad över uppgifterna. Men tar till sig av kritiken och lovar bättring. Inte minst när det gäller skyltningen vid vägpassager.

– Vägbanan har i och för sig varit avspärrad under relativt kort tid, säger hon, men där måste vi naturligtvis bli bättre. Vi har skyltmaterial så det ska vi kunna göra mycket bättre. 

Hon tycker också att man kan göra bättre ifrån sig med information i förväg. 

– Men just här var det svårt att sätta upp information om grävningarna, säger hon. Men det är något vi tar till oss och ska tänka på framöver.

Den här vägövergången i korsningen kommer att asfalteras igen, lovar hon. Även om det kan ta ett tag.

– Vi vill blåsa igenom fibern först, så att vi ser att det fungerar innan vi asfalterar, säger hon. Annars för vi ju bryta upp asfalten igen och det skulle vara olyckligt.

Fiberprojektet i Målilla är inne på slutspurten och Anya Alenberg räknar med att det nya nätet ska vara driftsatt till årsskiftet.

– Sedan drar vi vidare och börjar i Rosenfors, säger hon, och därefter är det Mörlunda som står på tur. Vi kommer att gräva på så länge det inte är tjäle i marken, och vi vill hinna så mycket som möjligt innan dess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!