Kopplar ihop dåtid och framtid – Linus, 30 startar podd

Grannarna tände intresset med sina berättelser och Linus Karlsson har utvecklat det genom åren. Nu är hans andra bok om Målilla på gång. Och ett par till är planerade.

Linus Karlsson har mycket material hemma i gömmorna. Han räknar exempelvis med att det finns 14 000 bilder. Och förstås mycket annat, som kommer att finnas i hans blivande historierum.

Linus Karlsson har mycket material hemma i gömmorna. Han räknar exempelvis med att det finns 14 000 bilder. Och förstås mycket annat, som kommer att finnas i hans blivande historierum.

Foto: Olof Carlson

Målilla2021-10-04 03:37

På sätt och vis är Linus Karlsson uppvuxen i det förflutna. Eller rättare sagt med prylar från förr och besöken inne hos grannarna, Ulla och Elis Petterson blev gnistan som tände intresset.

– Elis Petterson hade många historier att berätta, och hade mycket material sparat, säger Linus Karlsson.

När grannarna Ulla och Elis gick bort, fick han så ärva hela samlingen. Och det blev grunden till en egen samling, som utvecklats och som bildat underlag till böckerna.

Men böckerna i all ära, Linus tar också den digitala tekniken till hjälp. Både i sin forskning, och för att presentera resultatet.

Det är något som Kalmar Läns Hembygdsförbund uppskattar. Så pass till och med, att han på söndagen fick ta emot ett pris ur förbundets jubileumsfond. Det första som delats ut dessutom.

Det blir ett välkommet tillskott till arbetet med att skapa en lokal historiepodd där Målillabor och andra ska få veta mer om vad som hänt och skett i bygden genom åren.

– Jag vill ta vara på de äldres kunskaper om Målilla, säger Linus Karlsson, som räknar med att det ska bli åtskilliga intervjuer gjorda.

Men innan det blir något alls, måste studion byggas upp. Renoveringsarbetet med det som ska bli historierummet är i full gång. 

– Sedan ska jag skaffa den utrustning som behövs, programvara och mikrofoner. Och förstås sätta mig in i hur det fungerar.

Han har också en Facebooksida där han regelbundet presenterar sina forskningsresultat. 

 – Jag brukar lägga ut någon gång i veckan eller så och på det viset har jag lyckats fånga upp många yngre följare som fått upp intresset för historia.

"Från forntid till nutid till framtid" skriver Hembygdsförbundet i sin motivering till priset. "Allt detta ryms i Linus Karlsson"

Som 30-åring räknas Linus Karlsson som ungdom i de här sammanhangen.

– Jag sänkte nog medelåldern en hel del på hembygdsförbundets årsstämma i söndags, säger Linus Karlsson.

– Jag kände ingen när jag kom dit. 

Men efter prisutdelningen blev det många nya kontakter knutna, som han räknar med ska vara till hjälp vid framtida forskning.

– Det är det kanske mest värdefulla, säger Linus Karlsson, som lägger mycket fritid på att söka i olika arkiv runt om i landet. Och med nya kontakter blir det lite nya inspel och vägar att gå i forskningen.

Linus Karlsson fick ta emot priset av Lisbeth Svensson, ordförande i Kalmar Läns hembygdsförbund.
Linus Karlsson fick ta emot priset av Lisbeth Svensson, ordförande i Kalmar Läns hembygdsförbund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!