Här hittar Dacke-lagledaren lugnet från pressen

Att vara lagledare för ett speedwaylag i högsta serien innebär mycket jobb och press utifrån. Då gillar Dackarnas Mikael Teurnberg att åka ut till Hesjön utanför Målilla för att hitta lugnet. "Ibland behöver man återhämtning", säger han.

 Här hittar Mikael Teurnberg lugnet från all press med jobbet och kan andas ut.

Här hittar Mikael Teurnberg lugnet från all press med jobbet och kan andas ut.

Foto: Samuel Josefsson

Målilla2023-07-08 06:00

Mikael Teurnberg har tillbringat mycket tid av sin uppväxt på sitt valda smultronställe Hesjön. Hans farmor hade en stuga några hundra meter bort från den offentliga badplatsen som vi ses på. Hesjön är ett starkt barndomsminne för Mikael Teurnberg och det är en plats som betyder mycket för Dackarnas lagledare. 

– När farmor levde var man här nere på somrarna och jag tyckte om min farmor väldigt mycket. Här har man badat mycket och det är mycket fina barndomsminnen som kommer tillbaka när man är här nere. Borta vid stugan känner man igen varenda sten och man blir väldigt nostalgisk. Jag har alltid gillat att bada och det känns som hemma, säger Mikael Teurnberg som blir lite känslosam när han tänker tillbaka på alla minnen nere vid sjön. 

– Svenska sommaren är fantastisk och man har varit här och badat mycket. Även Maciej Janowski (polsk stjärna och förare i Dackarna) brukar åka hit för att ta sig ett dopp när han har lite ledig tid. 

undefined
Här hittar Mikael Teurnberg lugnet från all press med jobbet och kan andas ut.

Mikaels pappa är från Målilla och mamma är från Roslagen norr om Stockholm. I många år har 56-åringen haft sin fasta punkt i Hallstavik och under hans första år som lagledare för Dackarna hade han kvar sin bostad uppåt landet. Nu har Mikael Teurnberg flyttat ner till Småland och Hultsfred – på heltid. 

Hur känns det nu att vara 100 procent smålänning?

– Det känns bra och Småland är väldigt fint. Jag träffade även en tjej i höstas. Jag trivs bra här och det har rullat på bra tycker jag. Jag bodde i en lägenhet först när jag pendlade mellan Hultsfred och Hallstavik men nu har jag köpt en bostad här. 

undefined
Mikael Teurnberg har flyttat ner till Hultsfred och Småland på heltid efter flera år i Roslagen.

Han anslöt till Dackarna 2020 och redan året efter vann han klubbens första SM-guld på 14 år. Det blev ett efterlängtat guldfirande efter finalsegern mot Eskilstunalaget Smederna när Dackarna fick allt att stämma under slutspelet. 

– Det har gått ganska fort och jag fick en väldigt bra start. Med det här jobbet har man byggt upp ett stort kontaktnät på kort tid och lärt känna folk. Det är många som känner igen en och jag stannar för att prata. Innan jag kom trodde jag aldrig att intresset för speedwayen var så stort. Det är många som bryr sig och är engagerade här.

När det finns ett stort intresse bland fansen ökar pressen. Det känner Mikael Teurnberg av med sin roll i Dackarna där han har blivit lite av en spindel i nätet i föreningen. När det blir som jobbigast så tar han sig ut till Hesjön.

– Det är ett tufft jobb och det är press från alla håll, ibland behöver man bara komma bort från allt och jag åker hit många gånger för att bara andas och njuta av en lunch. Bara lugnet här är fantastiskt. När jag vill få lite lugn och ro och komma bort från banan så åker jag ut hit. 

undefined
Nu är han 100 procent smålänning och det är något han gillar att höra.

Dackarna jagar topplacering i tabellen med några tävlingar kvar att köra och målet är att få stå där med SM-bucklan i händerna igen och få fira med fansen. 

Vad säger du om årets säsong?

– Det gäller att kugga i för att komma laddade till ett slutspel. Jag tror att med lite justeringar så kan det bli väldigt bra. Men det gäller att ha lite tur med i ett slutspel. Mycket kan hända. Kan vi vara bland de fyra bästa lagen är det bra. Man vill vinna och vill gärna hitta tillbaka till den där känslan som vi hade 2021. 

undefined
Dackarnas lagledare Mikael Teurnberg.
 Mikael Teurnberg har varit Dackarnas lagledare sedan hösten 2020 men har tidigare tillbringat mycket av sin barndom i Målilla. Vi träffar honom på hans favoritplats och smultronställe – Hesjön.
Mikael Teurnberg har varit Dackarnas lagledare sedan hösten 2020 men har tidigare tillbringat mycket av sin barndom i Målilla. Vi träffar honom på hans favoritplats och smultronställe – Hesjön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!