De vill stoppa vindkraftsparken: "Måste sätta tryck"

Under lördagen var det en manifestation mot den planerade vindkraftsparken Aspelands, i skogen mellan Målilla och Mörlunda. Fler kom än vad ordförande i föreningen Vindfrid, Hjalmar Österberg, hade trott.

Alla platser var fyllda när Vindfrid manifesterade mot den planerade vindkraftsparken utanför Målilla.

Alla platser var fyllda när Vindfrid manifesterade mot den planerade vindkraftsparken utanför Målilla.

Foto: Rebecca Bornlid Lesseur

Målilla2022-12-03 20:00

Manifestationen drog igång klockan 13.00 i Folkets Hus Skeppet och det var föreningen Vindfrid som låg bakom manifestationen. Det var drygt hundra personer som kom dit för att lyssna och uttrycka sitt motstånd.

– Det är jättemycket folk och är det hundra här är det fler som stödjer oss, säger Hjalmar Österberg.

undefined
Hjalmar Österberg var med och startade Vindfrid 2019. Sedan dess har föreningen bidragit till att stoppa två planerade vindkraftsparker i Hultsfreds kommun. Nu hoppas de på ett tredje lyckat resultat.

Han har tidigare berättat för Vimmerby Tidning att de hoppas att manifestationen leder till att kommunpolitikerna lyssnar, och utnyttjar sin vetorätt mot projektet. 

Njordr AB har i oktober i år ansökt hos länsstyrelsen om att få bygga Aspelands vindkraftspark med tolv vindkraftverk utanför Målilla, som planeras att bli uppemot 270 meter höga. Kommunstyrelsen tar beslut den 6 februari nästa år.

– Det vi måste göra nu är att ringa, maila och protestera. Vi måste sätta tryck på våra politiker.

En stor anledning till att Hjalmar Österberg och föreningen vill sätta stopp för vindkraftsparken är att ljudet kommer påverka människor och djur negativt, framförallt de som bor inom två kilometers radie. Han säger att det kommer ha negativ inverkan på det lokala jordbruket.

undefined
Flera ställde frågor om vindkraftsverken och hur det skulle påverka dem lokalt.

Hur ser era chanser ut att stoppa vindkraftsparken?

– Vi har bra möjligheter till påverkan med ett kommunalråd som lyssnar och det bevisas i många frågor.

Några partier som var på plats i lördags för att lyssna och delta var Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!