Ny odlingsmetod för bär testas i Aby

Axelssons i Aby fortsätter att utveckla. En än så länge ganska ovanlig odlingsmetod i Sverige provas i sommar, nämligen att odla jordgubbar på bord.

Magnus Andersson från Hushållningssällskapet, Louise Axelsson och Patrik Axelsson berättar om den nya tekniken att odla jordgubbar. Och om allt funkar som det ska, är det dags att plocka lagom till midsommar.

Magnus Andersson från Hushållningssällskapet, Louise Axelsson och Patrik Axelsson berättar om den nya tekniken att odla jordgubbar. Och om allt funkar som det ska, är det dags att plocka lagom till midsommar.

Foto: Olof Carlson

Målilla2022-04-21 14:30

– Det är mycket en arbetsmiljöfråga. Nu kan man gå rak och plocka jordgubbar. Tidigare har det ju varit ett arbetsmiljöproblem att behöva krypa på marken, säger Patrik Axelsson. 

Han räknar dessutom med att det ska bli lättare att rekrytera arbetskraft i fortsättningen, när mycket av krypandet är borta.

undefined
Louise Axelsson kollar så hallonplantorna får vatten till sina krukor. Det datorstyrda bevattningssystemet sköter sig, konstaterar hon.

Det blir dottern Louise Axelsson som tillsammans med Iryna Prodatko som får ansvaret för den nya odlingsformen. De har hjälp av Hushållningssällskapets nye bärrådgivare Magnus Andersson, som har lång erfarenhet av bärodling med olika metoder.

– Den här odlingstekniken är än så länge ganska ovanlig i Sverige, men i bland annat England är den dominerande, säger han.

Han kan också berätta att det är en speciell jordgubbssort som ska planteras här. Favori heter den.

– Det är en sort som är ganska ny i Sverige, säger Magnus Andersson. Det speciella med den är att den remonterar, alltså att den blommar gång efter gång.

Det gör att säsongen blir längre, det blir jordgubbar till långt fram i augusti om anläggningen fungerar som det är tänkt och att vädret tillåter. 

– En annan fördel, säger Magnus Andersson, är att det behövs väldigt lite växtskyddsmedel. Eftersom det är i en tunnel kan man använda biologiska växtskydd.

Och det handlar i mångt och mycket om att använda insekter som käkar upp skadedjuren. Planteringen i den här tunneln har inte kommit igång än, men under fredag är det meningen. Sedan tar det 60-65 dagar till första skörden.

– Så det kan bli till midsommar, räknar Patrik Axelsson med.

undefined
Teamledaren Iryna Prodatko och Inna Chiliangarova jobbar på med att plantera hundratals hallonplantor i det 120 meter långa tunneltältet.

Men innan dess återstår mycket jobb. Tunneln är 120 meter lång och innehåller sex rader som ska planteras, med sex plantor per meter.

Patrik Axelsson räknar efter, och kommer fram till att det handlar om 4 300 plantor som ska planteras.

Än så länge är den här satsningen lite av ett experiment. 

– Men slår det väl ut har vi 20 tunnlar till, säger Patrik Axelsson.

Investeringen med odlingsborden är förhållandevis blygsam, tycker Patrik Axelsson.

– De rör sig om 200 000 kronor, med plantor och substrat inräknat. Substrat, vilket ledsamt ord, jag vill hellre kalla det för torv.

I tältet intill är det full fart på hallonplanteringen. Planta efter planta kommer på plats och de två meter höga stänglarna fästs upp i näten.

– Hallonodlingen kommer att bli i samma omfattning som förra året, säger Louise Axelsson som har koll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!