Hårt tryck på förskolorna – nästan 100 barn i Målilla

Stort barnafödande och hög inflyttning har gjort flera förskolor i Hultsfreds kommun trångbodda. "Framför allt i Målilla är det ett otroligt högt tryck", säger förskolechef Emma Roos Simonsson.

"Just nu har vi ett högt tryck med barn både i Målilla och i Silverdalen. Det gör att lokalerna för tillfället är lite små", säger rektor Johanna Ulvenhag.

"Just nu har vi ett högt tryck med barn både i Målilla och i Silverdalen. Det gör att lokalerna för tillfället är lite små", säger rektor Johanna Ulvenhag.

Foto: Jimmy Larsson/Olof Carlson

Målilla2022-04-19 16:00

I samband med de årliga arbetsmiljöronderna, som gjordes i februari, konstaterades att både Målilla förskola och Silverliljans förskola i Silverdalen är för små för det antal barn och pedagoger som finns. Även på Evahagens förskola i Virserum är det trångbott, enligt en rapport som lämnats till barn- och utbildningsnämnden.

– Vi har ett hårt tryck på våra förskolor i kommunen. Barnantalet ökar alltid under våren på förskolorna, eftersom vi har alla våra femåringar kvar och plockar in ettåringar kontinuerligt. Sedan har vi lite hårdare tryck på några av enheterna, säger Emma Roos Simonsson.

I dagsläget är närmare 100 barn placerade på förskolan i Målilla.

– För några år sedan rörde det sig om 60–70 barn, så det har ökat otroligt på en så relativt liten ort.

undefined
Målilla förskola anses vara för liten för det antal barn och pedagoger som finns där nu.

Johanna Ulvenhag är rektor för förskolorna i Målilla och Silverdalen.

– Just nu har vi ett högt tryck med barn både i Målilla och i Silverdalen. Det gör att lokalerna för tillfället är lite små, säger Johanna Ulvenhag.

– I Målilla har vi dels ett stort antal barn som har fötts och dels en hög inflyttning som har gjort att det har ökat på. I Silverdalen har vi också haft en ökad inflyttning som gjort att det har ökat på.

Hon ser positivt på ökningen av antalet barn.

– Vi välkomnar alla barn till förskolan. Det är kul för samhällena när de växer. Framför allt i Målilla har vi haft en ökning under en ganska lång period.

Trångboddheten på Målilla förskola innebär bland annat att personalen inte har någon plats för vila. Att förskolan är uppdelad i tre olika byggnader ses också som en nackdel ur arbetsmiljösynpunkt. Dessutom är det ont om förrådsutrymmen för lek- och förbrukningsmaterial.

undefined
Johanna Ulvenhag, rektor.

På Silverliljans förskola får tolv personer dela på ett personalrum som är avsett för tre–fyra personer, enligt rapporten från arbetsmiljöronden. Precis som i Målilla är förrådsutrymmena för små. Vidare anses utemiljön vid Silverliljans förskola vara för liten och inte tillräckligt utmanande för att bedriva undervisning.

Johanna Ulvenhag uppger att kommunen arbetar med organisatoriska lösningar på utrymmesbristen.

– Vi tittar på lite olika lösningar för hur vi ska fördela oss personalmässigt, organisatoriskt och hur vi kan nyttja lokalerna på bästa sätt.

Hur brådskande är det att lösa situationen?

– Vi behöver lösa den till hösten. Men det ser jag ingen oro kring att vi inte kommer att göra.

Enligt skollagen måste kommunen erbjuda plats i förskola inom fyra månader.

– Vi har fyra månader på oss utifrån att ansökan är komplett. I de absolut övervägande fallen har vi inga bekymmer med att lösa det, men under våren ser vi att det är lite tufft på vissa enheter, säger Emma Roos Simonsson och tillägger att inskolningen av några barn i Hultsfreds tätort har påverkats av flytten till den nya förskolan Växthuset.

undefined
Målilla förskola (före detta Venhaga förskola).

Under de senaste åren har förskolelokalerna i Målilla utökats dels genom en modul, dels genom att förskolan har fått lokaler inne i skolan.

Finns det några planer på att utöka lokalerna ännu mer?

– Det kan jag inte riktigt svara på utifrån att det är en politiskt styrd verksamhet. Men vi jobbar för att hitta lösningar, så att det blir så bra som möjligt för alla våra förskolor i kommunen. Vi jobbar för att hitta de bästa lösningarna, så att alla barn ska kunna erbjudas plats.

Förskolorna

Målilla förskola har sex avdelningar i tre olika byggnader, med namn som är förknippade med havet. Havstemat valdes eftersom förskolan ligger på området Atlanten. Närmsta granne är Målilla skola. Förskolan har även nära till skogen, hembygdsparken, lekparker, gymnastiksal och bandybana.

Silverliljans förskola ligger i en modul vid Silverdalens skola. På förskolan går barn från Silverdalen, Lönneberga och kringliggande byar. Förskolan ligger alldeles intill skolan, fotbollsplanen och en isbana.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!