Förening erbjuder sig att asfaltera cykelväg

Målilla samhällsförening erbjuder sig att bekosta asfalteringen av gång- och cykelvägen vid tunneln under riksväg 23/34. "Vi ser det som väldigt viktigt för att minska olycksrisken", säger Anders Dahlström, ordförande i föreningen.

Asfalten tar slut strax utanför gång- och cykeltunneln. Samhällsföreningen vill nu asfaltera den anslutande gång- och cykelvägen.

Asfalten tar slut strax utanför gång- och cykeltunneln. Samhällsföreningen vill nu asfaltera den anslutande gång- och cykelvägen.

Foto: Jimmy Larsson

Målilla2023-10-03 05:00

I samband med ombyggnaden av riksväg 23/34 gjordes en gång- och cykeltunnel strax norr om Målilla. Ortsborna använder tunneln för att ta sig till och från Hesjöns badplats.

Inne i tunneln och en bit utanför är vägen asfalterad, men längre upp är det grusväg på båda sidor.

– Det har visat sig att det rinner vatten med grus in på asfalten vid gångtunneln, där det är en ganska brant nedförsbacke, säger Anders Dahlström.

– Det blir lite farligt i och med att det ligger grus och sten på asfalten när folk kommer och cyklar.

undefined
Inne i tunneln är vägen asfalterad. Enligt samhällsföreningen åker det ner grus och sten på asfalten från grusvägen.

I en skrivelse till Hultsfreds kommun uppger Målilla samhällsförening att flera incidenter har skett under sommaren. Anders Dahlström känner inte till några incidenter med cyklister, däremot vet han att åtminstone två personer med rullstolar har kört fast i gruset.

– Det största problemet är cykeltrafiken från Hesjön och ner mot samhället genom tunneln.

Men det är ingen som har skadat sig?

– Nej, inte än, men barn och unga kör ganska friskt nedför, så det är lätt att någon blir skadad. Vi vill försöka minimera olycksrisken.

Samhällsföreningen erbjuder sig att finansiera hela eller delar av kostnaden för asfalteringen.

– Vi omprioriterar pengar från ett annat projekt, säger Anders Dahlström som berättar att asfalteringen väntas kosta 121 000 kronor.

undefined
Asfalten tar slut strax utanför gång- och cykeltunneln. Samhällsföreningen vill nu asfaltera den anslutande gång- och cykelvägen.

Förhoppningen är att kommunen ska bidra med 59 000 kronor till projektet.

– Nu ligger bollen hos kommunen.

Kommunalrådet Lars Rosander (C) uppger att frågan tas upp i kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag.

– Då ska vi få en redogörelse från de ansvariga för gator och vägar och deras synpunkter, säger Lars Rosander.

Samhällsföreningen menar att det finns en olycksrisk i och med att det åker ner grus och stenar på vägen, hur ser du på det?

– Det är svårt att säga. Rent generellt sett är den här vägen gjord på samma sätt som övriga gång- och cykelvägar som vi har vid Alkärret och till andra badplatser. Där skiljer det sig inte såvitt jag vet. Men jag får återkomma efter tisdagens möte.

undefined
Även på andra sidan av tunneln är det bara asfalt på delar av gång- och cykelvägen.

Här är det asfalt inne i tunneln och en bit utanför, sedan är det grusväg längre upp. Är det så det brukar se ut?

– Nej, det brukar väl vara grus hela vägen eller asfalt hela vägen. Det får vi mer information om på tisdag. Sedan får ta ställning till eventuella åtgärder efter det mötet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!