Het debatt: "Vi sätter Hultsfredsandan i pausläge"

Det mesta talar för att kommunen säger nej till Dackevinds etablering av en vindkraftpark mellan Målilla och Virserum. Men det råder fortfarande delade meningar.

Debatten om vindkraftparken vid Mösjöberget går vidare. Det är fortfarande låsta positioner mellan ja- och nejsidan i kommunen.

Debatten om vindkraftparken vid Mösjöberget går vidare. Det är fortfarande låsta positioner mellan ja- och nejsidan i kommunen.

Foto: Thomas Lövgren

Målilla2020-10-22 08:00

Debatten om ett ja eller ett nej till vindkraftparken gick vidare i kommunstyrelsen och båda sidornas uppfattning verkar vara orubbliga, till och med att debatten tenderade att fortsätta under presskonferensen efter mötet.

– Det här ett av de få ärenden där vi sätter Hultsfredsandan i pausläge, säger Tomas Söreling, S-märkt oppositionsråd.

– Vi tycker inte att den här frågan har prövats fullt ut, säger han, vi vill att länsstyrelsens experter ska titta på frågan. Vi vill också vara positiva till en stor företagsetablering i kommunen.

Tillsammans med Vänsterpartiet vill Socialdemokraterna säga ja och överlåta det slutgiltiga beslutet om tillstånd på länsstyrelsen.

Majoriteten, Centerpartiet och Kristdemokraterna, har sedan tidigare sagt nej, och nu ansluter sig även Moderaterna till den linjen.

– Vi gör det eftersom det här området inte är lämpligt, säger Åke Nilsson (KD). 

Bakom ställningstagandet står också att man tagit hänsyn till boende och näringsidkare i området-

Diskussionen flammade upp ordentligt i kommunstyrelsen, och den resulterade i en votering, där majoriteten tog hem spelet med sju röster mot fyra. Men det betyder ändå inte att sista ordet är sagt, bara att kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige ska säga nej och utnyttja sitt veto mot vindkraftparken.

Så det är upplagt för en fortsatt debatt den nionde november, när kommunfullmäktige har sitt sammanträde på Rock City.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!