Hjalmar, 14, praoade i riksdagen: "Spännande"

Hjalmar Karlsson från Målilla lyckades knipa en minst sagt unik praoplats i riksdagshuset och på fredagen höll han i sitt livs första pressträff på stadshotellet i Vimmerby för att berätta om upplevelsen. "Jag har blivit väldigt motiverad att engagera mig politiskt och mitt intresse har bara växt", säger han.

Hjalmar Karlsson följde med riksdagsledamoten Marie Nicholson (M) på jobbet. Men värvad till Moderaterna blev han inte, utan brättar att han har planer på att vara med och starta SSU i Hultsfred.

Hjalmar Karlsson följde med riksdagsledamoten Marie Nicholson (M) på jobbet. Men värvad till Moderaterna blev han inte, utan brättar att han har planer på att vara med och starta SSU i Hultsfred.

Foto: Johannes Widergren

Målilla2024-03-22 14:43

Hjalmar Karlsson är från Målilla och går till vardags i åttonde klass på Albäcksskolan i Hultsfred. När det blev dags att söka praoplats föll valet på riksdagen och under hela veckan har 14-åringen nu fått följa med riksdagsledamoten Marie Nicholson (M) på jobbet.

– Det är inte varje dag man praor i riksdagen och jag kände att jag ville ordna en pressträff och berätta om det. Det känns spännande men lite stressande samtidigt, men också bra tycker jag, säger Hjalmar Karlsson.

undefined
"Jag har blivit väldigt motiverad att engagera mig politiskt och mitt intresse har bara växt", säger Hjalmar Karlsson.

Hjalmar berättar vidare att han har ett stort intresse för politik och att det började redan vid valet 2018. 

– Alla i familjen har varit politiskt intresserade länge och jag var med och kollade på valvakan och så. Det var väldigt spännande att få följa med i riksdagen och få höra på möten och seminarier, säger han.

Har något under veckan stuckit ut som extra intressant?

– Jo, i onsdags var det en företagardag på Stockholm Waterfront där vi pratade skattefrågor och regionala frågor. Jag sa inte så mycket men jag ficks sitta med och lyssna. Vissa saker kände jag inte igen men i stora drag kände jag ändå att jag kunde hänga med. 

Var en riksdagsledamots vardag som du hade väntat dig?

– Faktiskt inte. Det var mycket mer seminarier och så än jag trodde, mer utbildningar och att gå och lyssna på folk. 

undefined
Hjalmar Karlsson fick träffa sin (mellan)namne Ulf Hjalmar Kristersson i samband med EU-nämndens öppna sammanträde. "Det var spännande", tyckte Hjalmar

För en ordentlig dos utrikesfrågor passade Marie Nicholson (M) också på att ta med Hjalmar Karlsson på EU-nämndens öppna sammanträde. Där fick han bland annat hälsa på statsministern, som förövrigt heter Hjalmar i mellannamn. 

– Han sa väl inte så mycket men tyckte det var kul att vi har samma namn, det var spännande att träffa honom, säger Hjalmar Karlsson.

Vad tar du med dig från den här praoveckan?

– Mycket! Jag har blivit väldigt motiverad att engagera mig politiskt och mitt intresse har bara växt. Jag vill alltid göra saker bättre och kunna göra skillnad, och det är genom politiken man har möjlighet att göra det. 

Marie Nicholson (M) deltog på presstjänst och berättade att hon är väldigt imponerad av Hjalmars kunskaper.

– Han är oerhört välutbildad för sin ålder. Han kan alla statsministrar och när de suttit, och alla flaggor och så. Att ha med honom har varit lite som att ha med sig Wikipedia, säger hon.

undefined
14-åriga Hjalmar Karlssons politiska intresse började redan vid valet 2018. "I och med att jag går i skolan så tycker jag att skolfrågan är viktig", säger han.

Riksdagsledamoten säger skämtsamt att hon inte påbörjat processen att försöka värva Hjalmar till Moderaterna än, men att hon ska göra ett försök. Hjalmar själv har dock siktet inställt på ett annat parti framåt.

– På företagardagen träffade jag en annan riksdagsledamot vid bordet och pratade om att jag ska vara med och starta upp SSU i Hultsfred, säger han.

Vilka politiska frågor tycker du är viktigast?

– I och med att jag går i skolan så tycker jag att skolfrågan är viktig. Albäcksskolan är inte den bästa skolan i världen och det finns mycket at förbättra där. Sen så är jag också intresserad av matte och därigenom tycker jag at ekonomi och siffror är intressant. 

Skulle du rekommendera andra att praoa i riksdagen?

– Ja! Det har varit en väldigt spännande upplevelse och om man är intresserad av politik så kommer man definitivt tycka att det är roligt. 

undefined
"Det var mycket mer seminarier och så än jag trodde, mer utbildningar och att gå och lyssna på folk", säger Hjalmar Karlsson om sin upplevelse av riksdagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!