Det innebär att det kommer att bli många och långa diskussioner på sammanträdet i slutet på den här månaden. Det är ingen hemlighet att åsikterna går isär, både inom och mellan partierna.
– Vår uppgift i kommunstyrelsen var att bestämma om en vindkraftpark är rätt sätt att utnyttja marken. Och vi har kommit fram till att tillstyrka Stena Renewables ansökan, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).
Någon votering blev det inte i kommunstyrelsen, även om Åke Nilsson (KD) hade på tungan att begära en. I stället valde han att reservera sig mot beslutet att tillstyrka. Vilket också Göran Gustafsson (SD) gjorde.
Åke Nilsson (KD) reserverade sig alltså mot beslutet att säga "ja", och i sin reservation framhåller han att man vill ha mer kött på benen innan ett beslut ska fattas. Bland annat vill man se fler exempel på vad de planerade 270 meter höga verken kan få för konsekvenser för omgivningen.
– Sedan finns det också en allmän skepsis mot vindkraft i partigruppen, säger han.
Frågan om att tillåta en vindkraftpark i Tönshult kommer nu att gå vidare till kommunfullmäktige, där det förutspås en lång och hetsig debatt nu i slutet på månaden. Bland politikerna finns det delade meningar både mellan och inom partigrupperna. Såväl inom centern som i moderaterna är det uttalat att ledamöterna kommer att få rösta efter sin egen uppfattning. Partipiskan kommer att läggas åt sidan.
Blir det ett "ja" även i fullmäktige går bollen över till länsstyrelsen, som då fortsätter processen.
Hultsfreds kommun har tidigare sagt nej till ansökningar om etablering, både i Tönshult tidigare och nu senast till Dackevind som ville bygga en vindkraftpark i skogen mellan Virserum och Målilla.
– Här gör vi bedömningen att vindkraftverken inte har samma påverkan på boende och näringsliv i området. Här finns det inte så många hus i närheten. Det verkar inte heller krocka med någon näringsverksamhet i området, säger Lars Rosander (C), kommunalråd.
Tomas Söreling (S) som är oppositionsråd, ser heller inga problem att lämna frågan vidare till länsstyrelsen.
– Vi är inga experter på det här. Vi ser ju också att det finns en energibrist i Södra Sverige, säger han.
Det här beslutet i kommunstyrelsen resulterade i ett "ja". Men än så länge är det bara ett förslag.