Odlaren svarar om jordgubbar till midsommar

Nu kuggar Axelssons i Aby upp inför säsongen. Tidigare i veckan plockades de första jordgubbarna i odlingstunnlarna.

På gården Stora Aby mellan Målilla och Mörlunda står högsäsongen för dörren. VD Patrik Axelsson ser över en av odlingstunnlarna, som kommer att förse trakten med jordgubbar framöver.

På gården Stora Aby mellan Målilla och Mörlunda står högsäsongen för dörren. VD Patrik Axelsson ser över en av odlingstunnlarna, som kommer att förse trakten med jordgubbar framöver.

Foto: Olof Carlson

Målilla2023-06-02 05:30

Den kylslagna våren har gjort att odlingen är sen. Framförallt ute på fälten. Även färskpotatisen är sen.

– Jag vågar inte lova att vi har egen färskpotatis till midsommar, säger vd Patrik Axelsson. Det har varit flera frostnätter de sista veckorna. Härom natten hade vi minus 1,8 grader. Men om vi får fint väder framöver finns ändå möjligheten. Annars får vi köpa in färskpotatis från någon kollega i Skåne.

Mot den bakgrunden kommer odlingstunnlarna till sin rätt. Här inne växer det så det knakar, och det är gott om kart på plantorna. En hel del rött skymtar dessutom i allt det gröna. "Gubbar från landet "dröjer lite till.

– Så det blir jordgubbar från tunnlarna till midsommar, säger Patrik Axelsson.

Till nästa vecka hoppas Patrik Axelsson att man ska kunna börja sälja ute i butikerna.

I år gäller det att vattna ordentligt för att det ska bli något. Det är torrt så det dammar på fälten i Stora Aby och vattenkanonerna går för fullt.

– Som väl är har vi en bra vattendom i Emån, säger Patrik Axelsson, bevattning är en förutsättning för vår odling.

Förra året började gården med tabletop, det vill säga att odla jordgubbar på speciella bord i ett par av tunnlarna. Det verkade lovande och försöket kommer att fortsätta även i år.

– Där kommer vi att odla en sort som heter Favori och som är väldigt populär hos restauranger. Det är en lite sötare jordgubbe som är väldigt hållbar.

Samtidigt anländer också säsongsjobbarna. Det blir betydligt fler i år än tidigare. Patrik Axelsson räknar med att det uppemot 80-90 personer som ska jobba med jordgubbar och potatis i år. 

– Vi ska ha 15 säsongare från Ukraina i år. 30 från Polen, 25 säljare ute i butikerna, chaufförer som kör ut jordgubbarna, och ytterligare 15 som ska jobba i gårdsbutiken, säger Patrik.

Så jordgubbar är big business. Så här års är gården en av de större arbetsgivarna i kommunen.

Patrik Axelsson berättar också att man just nu är mitt uppe i sparrisskörden, en skördetopp som ser ut att vara ett par veckor till.

– Så det gäller att passa på och frossa just nu, säger Patrik Axelsson,

På det hela taget ser det ganska bra ut just nu, tycker han.

– Jag kan i alla fall lova att det finns jordgubbar till midsommar och färskpotatis kan vi ordna. Men sillen för man lösa själv.

Det ser överlag bra ut i tunnlarna, tycker Patrik Axelsson. Det är gott om kart på plantorna, och en och annan röd gubbe också
Det ser överlag bra ut i tunnlarna, tycker Patrik Axelsson. Det är gott om kart på plantorna, och en och annan röd gubbe också
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!