Karl-Eric minns värmerekordet 1947: "Hiskeligt varmt"

Målillas värmerekord, 38 grader, har stått sig i 75 år. Karl-Eric Skog minns att asfalten smälte och att det bildades värmetromber. "Jag tror säkert att det kommer att bli varmare", säger han.

Karl-Eric Skog minns den rekordvarma sommaren i Målilla 1947. "Det var så hiskeligt varmt", säger han.

Karl-Eric Skog minns den rekordvarma sommaren i Målilla 1947. "Det var så hiskeligt varmt", säger han.

Foto: Jimmy Larsson

Målilla2022-07-19 20:00

Onsdagen väntas bli en av årets varmaste dagar med temperaturer kring 35 grader, enligt SMHI.

Det svenska värmerekordet sattes i Hultsfreds kommun den 29 juni 1947. Då rapporterades 38,0 grader från Målilla. En av Målillaborna som minns den rekordvarma sommaren 1947 är Karl-Eric Skog, som var tio år.

– Det var så hiskeligt varmt, säger han och berättar att barnen sprang barfota på den tiden eftersom man inte skulle nöta på skorna, som var en bristvara efter kriget.

undefined
Karl-Eric Skog minns den rekordvarma sommaren i Målilla 1947. "Det var så hiskeligt varmt", säger han.

– Min far jobbade vid Vägverket. Han manade oss: Gå inte ut på asfalten, för den kokar och då kan ni fastna. Det var oljan i asfalten som kom upp. Det blev vått, nästan som vattenpölar. 

Han har även minnen av värmetromber, att det var för varmt för att spela fotboll och solbrännan han fick på kroppen.

– Min mamma hade sytt ett par hängslebyxor, alltså kortbyxor med hängslen. På kvällen när man tog av sig dem var det vitt där hängslena hade varit, resten var brunt.

Tror du att värmerekordet från 1947 kommer att slås?

– Det är inte omöjligt. Det händer så mycket i den här världen nu, så det kan kliva upp till 40, 45 grader. Jag tror säkert att det kommer att bli varmare.

undefined
Roland S Johnsson, ordförande i Målilla-Gårdveda hembygdsförening, visar upp en löpsedel från den näst varmaste dagen i Målilla.

I hembygdsparken i Målilla står en gammal väderstation som har använts för att mäta temperaturen. För 30 år sedan, i augusti 1992, upplevde hembygdsföreningens ordförande Roland S Johnsson den näst varmaste dagen i Målilla.

– Då hade vi 36,2 grader, säger han och visar upp en löpsedel från en kvällstidning med rubriken "Puh, 36,2 – bara bad i Målilla".

I hembygdsföreningens lokaler finns flera andra föremål som vittnar om Målillas rykte som en av de varmaste orterna i Sverige.

– Vi har tagit fram pins som det står "38 grader" på, säger Roland S Johnsson som även hittar t-shirts med liknande tryck i föreningens gömmor.

undefined
Hembygdsföreningen har tagit fram pins med rekordtemperaturen från den 29 juni 1947.

Före pandemin kom SVT Göteborg på besök för att göra ett reportage om värmerekordet till ett program lett av komikern David Batra, och nyligen fick hembygdsföreningen skicka tröjor och märken som ska användas i det än så länge osända tv-programmet.

Roland S Johnsson tror att rekordet från 1947 kommer att stå sig länge än.

– Det kommer aldrig att slås.

Enligt SMHI är 38 grader egentligen ett tangerat rekord, eftersom samma temperatur rapporterades från Ultuna utanför Uppsala den 9 juli 1933.

undefined
I hembygdsföreningens gömmor finns flera föremål som vittnar om Målillas rykte som en av Sveriges varmaste orter.
Vid riksvägen genom Målilla finns den kända rondellen med en stor termometer.
Vid riksvägen genom Målilla finns den kända rondellen med en stor termometer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!