Staffan Olsson, lantbrukare i Bäckeby alldeles intill Gårdvedaån följer utvecklingen noga, men än så länge är han inte speciellt orolig.
– Det verkar som om vattnet sjunkit undan något, säger han, men det ser ut att komma mer regn i veckan. Så vi får se vad som händer.
Än så länge är det mest betesmarker och snårskog som är översvämmade. Inga byggnader är i riskzonen.
Vad som värre är, är att dräneringen på åkrarna inte fungerar som de ska.
– Växtperioden har inte kommit i gång ännu, säger Staffan Olsson, det hade varit värre om översvämningen kommit under växtperioden.
– När vattnet är högt, kan vattnet inte rinna i dikena ner i ån, säger Staffan Olsson, som befarar att det kan komma att försena vårbruket en del i år.
I helgen utfärdade SMHI en Klass 2-varning. Det innebär mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde och vart femtionde år. Översvämningsproblem på utsatta ställen.
Den beskrivningen stämmer väl överens med läget i Gårdvedaån där nivåerna är höga.
– Vattenståndet i ån är extremt högt, säger Staffan Olsson. Men jag har varit med om ännu mer tidigare.
Ilan Leshem, verksamhetsansvarig på Emåförbundet ser en liten minskning av flödet i ån, och räknar med att kulmen är nådd. Om det inte kommer mera regn.
– SMHI har lovat regn i veckan som kommer, säger han, men jag tror inte det blir så mycket. Men det kommer att ta tid innan nivåerna är normala igen. Det gör det alltid på vintern.