Kommunanställda utbildas – tack vare Kamprad och Silvia

Beskedet från Familjen Kamprads stiftelse får personalen på äldreboendet i Målilla att jubla. "Vi är jätteglada", säger enhetschefen Christina Solnevik Hjalmarsson.

Både undersköterskor och andra yrkesgrupper på Vetlandavägen 55 i Målilla ska bli Silviahemscertifierade.

Både undersköterskor och andra yrkesgrupper på Vetlandavägen 55 i Målilla ska bli Silviahemscertifierade.

Foto: Jimmy Larsson

Målilla2024-02-15 16:10
undefined
Ikeas grundare Ingvar Kamprad, vars familj stöttar utbildning och forskning via Familjen Kamprads stiftelse.

Stiftelsen, som grundades av Ingvar Kamprad, beviljade nyligen bidrag till ett projekt som ska genomföras i såväl Hultsfreds som Vimmerby och Västerviks kommuner.

– Kampradstiftelsen väljer oftast ut tre närliggande kommuner som får delta samtidigt i projektet, säger Marie Pihl, verksamhetschef inom vård och omsorg i Hultsfred.

I Hultsfreds kommun ska personalen på det särskilda boendet Vetlandavägen 55 i Målilla bättra på sina kunskaper om demens, eller kognitiv svikt som det också kallas. Utbildningen kommer att genomföras via Silviahemmet – en verksamhet som startades på initiativ av drottning Silvia.

undefined
Drottning Silvia är initiativtagare till Silviahemmet, som sprider kunskap om kognitiv sjukdom och demensvård.

I Vimmerby ska cirka 25 kommunanställda gå utbildningen, enligt verksamhetschef Hanna Revelj Westrin. Förutom en hemtjänstgrupp som arbetar för personer med demenssjukdom handlar det om dagverksamheten som också arbetar för personer med demens.

Marie Pihl uppger att Hultsfreds kommun inte behöver lägga en enda krona på utbildningen, eftersom stiftelsen står för alla kostnader.

– Vi är väldigt tacksamma och ser fram emot detta. Det är en stor satsning, säger hon.

Vetlandavägen 55 har en stor demensdel, men det är inte bara personalen på den avdelningen som ska gå utbildningen. Alla som jobbar på boendet ska delta i projektet.

– Vi kommer att bli ungefär 75 medarbetare. Det är undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor men också de som jobbar i köket, vaktmästare, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och lokalvårdare, säger enhetschefen Christina Solnevik Hjalmarsson som ser fram emot utbildningssatsningen.

– Vi är jätteglada. Det här ska bli jätteroligt. Alla möter våra personer med kognitiv svikt, så det är jättebra att alla får gå.

undefined
Både undersköterskor och andra yrkesgrupper på Vetlandavägen 55 i Målilla ska bli Silviahemscertifierade.

Varför blev det just Vetlandavägen som fick delta i projektet?

– Jag vet inte varför det blev just Vetlandavägen. Vi fick en fråga från Silviahemsstiftelsen. De hade valt ut ett särskilt boende i Småland, och då blev vi tillfrågade.

Som ett första steg ska all personal gå en grundutbildning på tre dagar. Första utbildningstillfället är den 19 mars.

– Vi kommer att hålla till på Fredensborg i Storebro.

Hur stort är behovet av demensutbildning?

– Jag tycker att vi har ganska mycket utbildning redan, men all utbildning leder framåt, säger Christina Solnevik Hjalmarsson som berättar att personalen bland annat ska få lära sig mer om personcentrerad vård, anhörigstöd och teamarbete.

– Alla de här sakerna som vi läser ska höja livskvaliteten för personer med demenssjukdom. Vi ska arbeta på samma sätt och ha individen i fokus.

undefined
Enhetscheferna Linda Blomberg och Christina Solnevik Hjalmarsson ser fram emot utbildningsinsatsen.
undefined
Vetlandavägen 55 är ett särskilt boende i Målilla med totalt 50 lägenheter.

Efter grundutbildningen ska delar av personalen även gå ledarskapsutbildningar, bland annat till reflektionsledare. Samtliga medarbetare får sedan göra ett prov, därefter väntar en certifieringsceremoni.

– Den 29 maj kommer vi att ta emot vår certifiering tillsammans med Vimmerby och Västervik. Det beräknas vara 175 personer som blir certifierade.

Ni får inte träffa drottning Silvia?

– Jag tror inte att vi kommer att göra det, men det skulle vara roligt.

Reflektionsledarna ska se till att de nya kunskaperna hålls vid liv på äldreboendet.

– Vi ska sitta i team en gång i månaden och prata om hur vi har jobbat vidare efter certifieringen, så att vi hela tiden håller det levande.

Christina Solnevik Hjalmarsson berättar att de även ska hålla kontakten med Silviahemmet.

– De kommer att höra av sig om ett halvår och höra hur det går. Sedan ska vi ha kontinuerliga uppföljningar.

undefined
Glädjen står högt i tak på det särskilda boendet i Målilla efter beskedet om utbildningsinsatsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!