Missade att dra pengar för lunchen – paniken nära

Ett tiotal lärare på Målilla Skola såg framför sig en jättefaktura från Hultsfreds kommun. Under tre års tid har kommunen missat att göra avdrag på lönen för de pedagogiska måltiderna.

Ett tiotal lärare på Målilla såg framför sig en jättefaktura från kommunen. Men saken har löst sig, och någon faktura kommer det inte, lovar personalchefen Hans Andersson.

Ett tiotal lärare på Målilla såg framför sig en jättefaktura från kommunen. Men saken har löst sig, och någon faktura kommer det inte, lovar personalchefen Hans Andersson.

Foto: Olof Carlson

Målilla2023-02-28 14:28

– Det var en av lärarna som upptäckte felet, säger Ronson Månsson, vice ordförande i lärarförbundets lokalavdelning. Och när hen talade med sina kollegor visade det sig att det var fler som var drabbade. 

– Det rör sig om cirka 500 kronor i månaden som dras på lönen, säger Ronson Månsson. Så på tre år blir det en ansenlig summa. Så det är inte konstigt att paniken var nära.

Sveriges Radio Kalmar var först att berätta om den här historien, som Ronson Månsson anser vara överspelad nu. Facket och kommunen har hittat en lösning på det hela.

– Det har löst sig till bästa. Lösningen går ut på att allt som hänt före sommaren helt enkelt stryks.

För hösten och vintern blir det ett samlat avdrag på 2 700 kronor. Några fakturor varken har, eller kommer att skickas ut.

– Och de som påverkar har erbjudits att dela upp summan över tid om så önskas, säger personalchefen på kommunen Hans Andersson.

Riktigt vad som gått snett i hanteringen vet man ännu inte. Men Hans Andersson misstänker att den mänskliga faktorn har ett finger med i spelet.

– Så nu kommer vi att se över rutinerna så att det inte händer igen, säger Andersson. 

Så här långt har man dock kunnat konstatera att alla gjort som föreskrivet, från att fylla i blanketten, till att skicka den vidare till lönekontoret och personalkontoret. Men någonstans på vägen har det alltså klickat.

– Så jag tycker att det har löst sig till bästa, säger Ronson Månsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!