Kyrkan utsatt för ännu en kopparstöld

Aspelands pastorat noterar ännu en stöld av stuprör som är gjorda av koppar. Den här gången är det kyrkan i Målilla som har drabbats.

Kyrkogårdsansvarig Jörgen Petersson har fått nog nu. Inte nog med att kopparrören stulits, stölderna medför också mycket extra arbete. Och under tiden rinner vattnet fritt, och det är inte bra för fasaden.

Kyrkogårdsansvarig Jörgen Petersson har fått nog nu. Inte nog med att kopparrören stulits, stölderna medför också mycket extra arbete. Och under tiden rinner vattnet fritt, och det är inte bra för fasaden.

Foto: Olof Carlson

Målilla2023-08-09 16:39

Stölden av de sex dyrbara stuprören i Målilla är inte den första i sitt slag, utan en i en rad av kopparstölder under sommaren. Tidigare har även andra kyrkor inom pastoratet drabbats av samma sorts stöld. Det berättar Jörgen Petersson som är fastighetsansvarig inom Aspelands pastorat.

undefined
Målilla kyrka har fått sex stycken stuprör i koppar stulna.

– Det här ställer bara till en massa merjobb för oss. Nu ska stuprören på alla våra kyrkor bytas ut mot plåtrör. Jag har fått ett muntligt löfte om det från länsstyrelsen, säger Jörgen Petersson.

Stölderna drar med sig mycket extra arbete för personalen. Allt ska dokumenteras och skickas till länsstyrelsen för dokumentation. Och till försäkringsbolaget, givetvis. 

undefined
Raden av tomma krokar på det lilla kapellet visar vad som hänt. Både hängränna och stuprör är borta. Nu blir det plåtrör, säger Jörgen Petersson, som redan beställt jobbet.

– Men vi har så hög självrisk att det knappast är lönt, säger Jörgen Petersson, eftersom var och en av stölderna räknas som ett eget ärende. 

De senaste veckorna är det sex eller sju kopparstölder som inträffat vid kyrkorna i Aspelands Pastrorat. Nu senast är det själva kyrkan som drabbats och regnvattnet rinner nu okontrollerat utmed fasaden.

– Men nya rör är redan beställda, säger Jörgen Petersson. I Plåt...

Jörgen Petersson vill inte spekulera i värdet på de stulna rören.

Enligt anmälan till polisen ska stölden vid Målilla kyrka ha skett mellan fredag eftermiddag och måndag morgon. I nuläget finns ingen misstänkt. 

– Vi har sex eller sju stölder av det här slaget nu på kort tid, säger Jörgen Petersson, som fått nog av koppartjuvarnas framfart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!