Länets enda anhörigförening kräver besked inför valet

Anhöriga som vårdar eller hjälper sina närstående sparar mycket pengar åt samhället. Länets enda anhörigförening, som finns i Hultsfred, vill att samhället visar större uppskattning för det arbete som utförs.

Maritha Jensen, Gabriella Harrison, Gunnel Nyberg, Ulrica Stolt och Carola Nilsson var med på anhörigföreningens gökotta vid Hesjön utanför Målilla.

Maritha Jensen, Gabriella Harrison, Gunnel Nyberg, Ulrica Stolt och Carola Nilsson var med på anhörigföreningens gökotta vid Hesjön utanför Målilla.

Foto: Jimmy Larsson

Målilla2022-05-18 17:00

Det blåste friska vindar när några av medlemmarna i Anhörigföreningen i Hultsfreds kommun nyligen samlades till gökotta vid Hesjöns badplats utanför Målilla. De fick sällskap av kommunens anhörigsamordnare.

Anhörigföreningen, som i dagsläget har 89 medlemmar, är den enda föreningen i sitt slag i Kalmar län. Tillsammans med anhörigstödet på kommunen arrangerar föreningen allt från tacokvällar till räkfrossa.

– Vi vill stötta de anhöriga. De behöver få avkoppling och komma ut på någonting, säger Maritha Jensen som är föreningens ordförande sedan två år tillbaka.

undefined
Maritha Jensen, ordförande i Anhörigföreningen i Hultsfreds kommun, berättar att föreningen har fått fler medlemmar under de senaste åren.

Att föreningen samarbetar mycket med kommunens anhörigstöd lyfter hon fram som en förklaring till att Hultsfred har kvar sin anhörigförening.

– Många av de som får stöd av kommunen är med i vår förening.

Maritha Jensen berättar att de har många äldre medlemmar, men på senare år har även en del yngre personer gått med i föreningen.

– Många äldre har en anhörig som de hjälper till att vårda hemma. Men det finns också många föräldrar som vårdar sina barn, och barn som vårdar sina föräldrar.

Gökotta, tacokvällar och andra aktiviteter är bara en del av föreningens verksamhet.

– Vi är inte i första hand till för att ordna trivselträffar. Vår huvudsakliga uppgift är att driva anhörigfrågorna, säger Maritha Jensen som berättar att de har ett årligt möte med socialnämnden.

undefined
Den enda göken som hördes på gökottan vid Hesjön var den som Gunnel Nyberg, suppleant i anhörigföreningens styrelse, hade i sin telefon. Kassören Carola Nilsson, kommunens anhörigsamordnare Ulrica Stolt och Gabriella Harrison samt föreningens ordförande Maritha Jensen verkade nöjda ändå.

Tillsammans med PRO och SPF planerar anhörigföreningen även att bjuda in till en lokal valdebatt i augusti.

– Där kommer vi att ställa frågor till de politiska partierna.

Enligt Maritha Jensen sparar de som vårdar sina sjuka, äldre eller funktionsnedsatta anhöriga in mycket pengar åt kommunerna.

– Det är ett jättejobb de gör, säger hon och berättar att det oftast är kvinnor som vårdar sina män.

– De känner det som sin plikt.

Samtidigt tror hon inte att det är självklart för alla generationer att göra samma sak.

– Vi 40-talister är inte så plikttrogna som våra mammor och pappor var.

undefined
Gunnel Nyberg och Carola Nilsson från anhörigföreningen var två av deltagarna på gökottan, där det bland annat grillades korv.

Hon anser att anhörigvårdare behöver få bättre stöttning från samhället, inte minst ekonomiskt. 

– Jag tror att man måste vara tydlig med att berätta och tala om hur mycket de här människorna sparar in. Och är det meningen att vi ska göra så när vi lever i ett välfärdssamhälle? Det kan inte vara rätt. Vi har ett av världens bästa välfärdssystem, då borde man tänka på de här människorna också.

Nyligen beslutade regeringen att införa en nationell anhörigstrategi. Förutom att stärka anhörigperspektivet inom vård och omsorg är syftet med strategin att göra stödet till anhöriga mer likvärdigt över landet.

– Det är något vi kommer att ställa frågor om till våra politiker, säger Maritha Jensen som vill veta vad strategin kommer att innebära i praktiken.

undefined
Maritha Jensen, Gabriella Harrison, Gunnel Nyberg, Ulrica Stolt och Carola Nilsson var med på anhörigföreningens gökotta vid Hesjön utanför Målilla.

När socialminister Lena Hallengren (S) presenterade strategin i slutet av april fick socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) beskriva hur Hultsfreds kommun jobbar med anhörigstöd. Kommunen erbjuder bland annat rådgivning, samtal, hembesök, studiecirklar och friskvård.

– Vi får ofta höra att vi i Hultsfred har kommit långt och att vi har ett bra anhörigstöd, säger kommunens anhörigsamordnare Ulrica Stolt och Gabriella Harrison som var med på gökottan.

De konstaterar att anhöriga utför ett väldigt tungt arbete.

– Utan anhöriga skulle samhället gå åt skogen.

undefined
Gabriella Harrison och Ulrica Stolt är anhörigsamordnare på Hultsfreds kommun, som har uppmärksammats för sitt anhörigstöd.
Nationell anhörigstrategi

Regeringen har beslutat om Sveriges första nationella anhörigstrategi. Inom ramen för strategin ger regeringen bland annat tre uppdrag till Socialstyrelsen och utökar statsbidraget för organisationer som stödjer anhöriga.

"Den omsorg som många anhöriga i dag väljer att ge är av stor betydelse både för den närstående och för välfärden. Samtidigt vet vi att många anhöriga ibland får dra ett alldeles för tungt lass alldeles för länge", sa socialminister Lena Hallengren i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!