– Jag har fått beställa fler, säger han, det är rent otroligt. Folk har swishat pengar redan och jag har suttit hela helgen för att reda ut alla affärer. Jag har beställningar på 70 böcker till.
Och egentligen började alltihop med att Linus Karlsson ville göra en bok åt sig själv...
Han har alltid haft ett intresse för historia och det som hänt förr i tiden.
– Det började med, berättar han, att jag fick överta mängder med material efter mina dåvarande grannar, Ulla och Elis Petersson. Det var säkert 2 000 bilder och mängder med dokument. Jag har hela vinden full. Jag har mycket gamla saker hemma och tycker det är roligt.
Och för att få lite ordning och sammanhang i materialet började han för fyra år sedan att sammanställa en bok. Först tänkte han göra den för sig själv. Men det visade ganska snart att det var fler och fler som ville läsa.
Det födde tankarna på att göra något mer genomarbetat. Så han kavlade upp ärmarna och satte igång.
Linus Karlsson började forska på allvar. Och resultatet av hans forskarmöda blev en bok på 900 sidor som berättar om Målilla by. Alltså den delen av Målilla som ligger mellan Speedwayrondellen åt Vetlandahållet till och Termometerrondellen mitt i byn. Den här delen av Målilla som fanns innan järnvägen kom och stationssamhället byggdes. Boken innehåller dessutom 900 bilder, kartor och annat spännande som livar upp.
Under arbetets gång har det blivit åtskilliga besök på olika arkiv, i Vadstena, i Stockholm, på Kalmar läns museum och så vidare. Även på nätet har det funnits mycket att hämta, berättar han.
På vägen har han dessutom ägnat sig en del åt släktforskning och hittat och fått hjälp av åtskilliga ättlingar till de som en gång i tiden bodde i Målilla kyrkby.
– Folk har varit fantastiskt hjälpsamma, säger han, de har verkligen velat hjälpa till.
Så under arbetets gång har han i princip kunnat kartlägga livet i Målilla kyrkby från någon gång från 1300-talet och fram till nu.
Ändå har det blivit mängder med material över, och Linus har planer på ännu fler böcker.
– Just nu håller jag på med en bok om gårdarna kring Målilla. Hagelsrum, Stensryd, Årena med flera, säger Linus Karlsson. Det finns mycket spännande att berätta om dem.
Kanske speciellt om Hagelsrum, där Pechlin och masugnen naturligtvis finns med. Det går inte att komma ifrån.
– Men det finns mycket annan spännande industrihistoria där, som man inte tänker på, säger han. Men den tänker jag inte berätta nu.
2022 fyller dessutom Målilla Kyrka 200 år och även det tänker Linus Karlsson uppmärksamma i en speciell bok.
– Det finns med lite om kyrkan i den här boken, säger han, men det finns mycket mer att berätta.
Arbetet med den här första boken har som sagt tagit fyra år i anspråk. Det är mycket arbete som ligger bakom. Minst en timma varje kväll.
– Förmodligen hade det tagit ett år till om jag inte hade åkt på en hälsporre i höstas, så att jag inte kunnat träna. Det gjorde att jag fick mycket mer tid över att skriva.
Linus Karlsson är inbiten orienterare också, även om han fått ligga lite lågt i år.
Inte heller har det varit möjligt att ordna några stora kakfester i byn i år. Linus Karlsson och sambon Ida-Maria Olsson brukar ju lite nu och då bjuda in till kalas med mängder av kakor av de mest skilda slag. Men i år har det ju inte varit riktigt läge för det.