– Här sitter jag två–tre timmar varje kväll, säger Linus Karlsson och visar historierummet som han inrett hemma i villan i Målilla.
– Sedan är jag ute på helgerna och träffar folk och samlar in material.
Hittills har han samlat på sig 30 000 dokument och 15 000 bilder. 2020 kom Linus Karlssons debutbok "Målilla by", och snart släpper han sin andra och tredje bok.
Bok nummer två har fått titeln "Hagelsrum och gårdarna längs Kristdalavägen" och släpps nu på lördag.
– Jag har jobbat med den i två år, säger Linus Karlsson.
– Min första tanke var att skriva om alla gårdar i hela Målilla, men när jag kom till Hagelsrum fanns det så mycket att skriva om den gården.
Han övervägde att enbart berätta om Hagelsrums gård, men tyckte att en sådan bok hade blivit för tunn. Därför ingår även andra gårdar längs Kristdalavägen i boken, som handlar om både Målilla och Mörlunda socken.
Med hjälp av handlingar från Riksarkivet i Vadstena, gamla tidningsartiklar och inte minst bilder och berättelser från gårdarnas nuvarande ägare tecknar han den lokala historien på 439 sidor. Boken är rikt illustrerad med över tusen bilder.
– Jag har hittat mycket som folk inte vet om. Det är både glädjande nyheter och tråkiga nyheter. 90 procent av allt är tråkigheter, säger Linus Karlsson som bland annat skildrar fattigdomen förr i tiden och människor som drunknat i sjön Illern.
1861 ska en tragisk händelse ha inträffat i Tranefall när en pojke lämnades ensam hemma.
– Det var en pojke som var invalid och inte kunde röra sig. Pigan gick ut på ett ärende. Då tog sig en gris in i huset och började äta av pojken.
Linus Karlsson har inte lyckats reda ut hur illa skadad pojken blev av grisattacken.
– På ett ställe står det att han överlevde, på ett annat ställe står det att han dog.
Men det är inte bara elände i boken. Linus Karlsson berättar till exempel även om affärer, industrier och gästgiverier som har funnits i bygden.
Hans tredje bok heter "Målilla-Gårdveda kyrka 200 år" och släpps i samband med kyrkans 200-årsjubileum den 2 oktober. I den berättar han om allt från kristendomens intåg på 800-talet till dryckesglada präster på 1700-talet.
– De fick lägga ner bryggeriet i Målilla för att prästerna inte skulle supa.