Lodjursstammen ökar - djur påkört av bil

En viltolycka av det mer ovanliga slaget inträffade på vägen mellan Målilla och Järnforsen under natten till torsdagen.

Ett lodjur blev under natten till torsdagen påkört mellan Målilla och Järnforsen. Men eftersöksjägare kunde konstatera att det klarade sig utan skador.

Ett lodjur blev under natten till torsdagen påkört mellan Målilla och Järnforsen. Men eftersöksjägare kunde konstatera att det klarade sig utan skador.

Foto: Junge, Heiko

Målilla2020-05-07 11:17

– En bilist larmade polis och berättade att han kört på vad han trodde var ett lodjur, säger Katarina Rusin, presskontakt hos polisen i Kalmar.

Jägare larmades ut för att göra ett eftersök efter djuret och kunde bekräfta att det mycket riktigt handlar ett lodjur.

– Jägaren kunde följa spåren efter lodjuret ända fram till Emån, säger Katarina Rusin, där tycks den ha simmat över tillsammans med några andra lodjur. Jägaren gör bedömningen att det har klarat sig från olyckan utan skador.

Så äventyret tycks ha slutat lyckligt för just det här lodjuret.

Fredrik Ustrup, kvalitetssäkrare på länsstyrelsen i Kalmar berättar att lodjursstammen i länet är i ökande. Han räknar med att det finns ett 60-tal lodjur just nu.

– Vi har dock fått ett lite lägre inventeringsresultat i år, säger han, men det beror på att det varit brist på snö i vinter. 

 Han berättar också att lodjuren är revirhävdande och de har minst sagt vidlyftiga vanor.

– De rör sig över stora områden, säger Fredrik Ustrup, en fullvuxen lodjurshanne kan ha ett hemområde på 100 000 hektar.

Sedan länge har länsstyrelsen haft ett vakande öga på lodjursstammen, och det forsätter, extra angeläget, tycker Fredrik Ustrup, är det att få in rapporter om familjegrupper.

Trots att lodjursstammen ökar, har man inte fått in några rapporter som angrepp på tamdjur.

– Inte under hela förra året, och inget i år fram till nu, säger Fredrik Ustrup. Lodjuren har gott om mat, deras huvudsakliga föda är hare och skogsfågel. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!