Frikyrkan utsatt för skadegörelse utöver det vanliga

"Det är destruktivt och meningslöst, utan tillstymmelse till respekt". Det säger pastor Gerth Thorstensson, sedan Frikyrkan i Målilla utsatts för en skadegörelse utöver det vanliga.

Pastor Gerth Thorstensson blickar ut över förstörelsen i Frikyrkan. "Det är destruktivt och meningslöst", säger han.

Pastor Gerth Thorstensson blickar ut över förstörelsen i Frikyrkan. "Det är destruktivt och meningslöst", säger han.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2021-06-30 16:52

– Det ser ut som ett inferno, säger Gerth när han visar oss runt, för att vi bättre ska förstå skadegörelsens omfattning. 

– Det rör sig inte om ett litet pojkstreck. Det har varit mycket aggressivitet.

Möbler har förstörts eller kastats omkring, ett piano och predikstol slagits sönder och altartavlan har oräkneliga stickskador.

undefined
Sedan i stort sett allt som går att ha sönder förstörts eller vräkts omkull, har gärningspersonerna tömt en pulversläckare över alltihop och lämnat den stående mitt i förödelsen.

Ett mixerbord har förstörts, fönsterrutor krossats och lampor vräkts omkull. I kyrkans barnrum ligger spel och leksaker på golvet i en hög av blomjord.

 – Klart att det är beklämmande och tråkigt att se hur någon gått bärsärkagång på en plats jag och många andra uppskattar.

undefined
Hittills okända personer har gått bärsärkagång i lokalerna, inklusive toaletterna. I den större har en spegel krossats och av duschväggen finns bara en hög glaskross kvar.

På toaletten har speglar och duschväggen krossats, glassplitter ligger i en stor hög. Och över allting i kyrkosalen har en pulversläckare tömts och lämnats stående mitt på golvet.

– En stor, tjock bibel som låg på altaret har de burit ut och lagt i foajén, det är klart att det känns olustigt och tankarna går, vem som kan vilja oss så illa, säger Gerth.

undefined
En stor, tjock bibel som låg på altaret har burits ut och lagts på en stol i foajén.

Hur tänker du kring att det kan vara ett hat mot kristendomen?

– Det lämnar jag åt någon annan att fundera kring.

Skadegörelsen upptäcktes på tisdagseftermiddagen. Då hade ingen varit i kyrkan sedan söndag kväll, så det är någon gång däremellan som man tagit sig in genom ett källarfönster.

– Polisen har varit här och gjort en teknisk undersökning, rubriceringen är grov skadegörelse. Nu får vi låta dem sköta sitt jobb och hoppas att vi får ett avslut på det här.

undefined
I ett rum innanför själva kyrkosalen, som används som barnrum, har vandalerna kastat leksaker och spel på golvet, och slagit sönder så mycket som går. Polisen har varit på plats och gjort en teknisk undersökning. Brottet rubriceras som grov skadegörelse.
undefined
""Det är destruktivt och meningslöst", säger pastor Gerth Thorstensson om skadegörelsen som Frikyrkan utsatts för. I köket bredvid har också köksmaskiner förstörts och glas krossats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!