Lotta Hag från Målilla är ny ordförande i FRG

Genom att gå med i FRG sänkte Lotta Hag medelåldern rejält. Nu vill hon, i sin nya roll som ordförande, jobba för både föryngring och fler kvinnliga medlemmar.

Det var minnet av stormen Gudrun och Per som blev avgörande och fick Lotta Hag att gå med i Frivilliga Resursgruppen. "Jag har ju mitt jobb, där jag kan engagera mig, men jag ville kunna hjälpa till privat också, om det blir en stor katastrof". Sedan 1 september är hon ny ordförande i föreningen.

Det var minnet av stormen Gudrun och Per som blev avgörande och fick Lotta Hag att gå med i Frivilliga Resursgruppen. "Jag har ju mitt jobb, där jag kan engagera mig, men jag ville kunna hjälpa till privat också, om det blir en stor katastrof". Sedan 1 september är hon ny ordförande i föreningen.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2021-10-13 15:00

Att se effekterna av stormarna Gudrun och Per på nära håll blev avgörande för Lotta Hags beslut att gå med i Frivilliga Resursgruppen, FRG.

– I jobbet som ambulanssjuksköterska fick jag se de äldre, som bodde ute i skogarna, som drabbats av långt strömavbrott och därför inte hade någon värme och inte kunde laga sig mat. Vi hjälpte till med evakueringen, så jag har ju mitt jobb, där jag kan engagera mig, men jag ville kunna hjälpa till privat också, om det blir en stor katastrof.

Vi har slagit oss ner i Lotta Hags hem i Målilla, som delvis valts för att eldstäderna finns kvar, i form av fungerande kakelugnar och i köket finns en vedspis får jag berättat för mig.

Sedan 1 september är hon ny ordförande i FRG, vars uppgift är att finnas till hands för kommunen när de ordinarie resurserna behöver förstärkas i utsatta lägen eller vid andra behov. 

– Jag gick med i FRG 2015. Vi inom ambulansen har ett nära samarbete med räddningstjänsten och dåvarande räddningschef Torbjörn Rosenius undrade om jag kunde tänka mig att gå med. Det är hans uppdrag som ordförande jag tagit över nu, men han finns med och stöttar mig i mitt nya uppdrag under en inkörsperiod året ut.

undefined
"Vi har alltid tagit vattnet för givet, det kan vi inte göra längre", säger Lotta Hag som numera har en helt annan syn på vikten av att spara på vattnet. Ett av hennes tips är att använda vattnet från fuktavskiljaren till att vattna blommor med.

Lotta Hag sänkte medelåldern rejält med sina 50 år. Det är dessutom mansdominerat bland de 44 medlemmarna, så ett av målen är att jobba för både en föryngring och fler kvinnor, i jakten på nya medlemmar.

– Framför allt tänker jag starta en Facebooksida. Jag kan bara gå till mig själv, mitt största informationsflöde får jag via den sidan. Jag har dessutom värvat min son, med förhoppningen att han ska få med sina kompisar. Ungdomen behövs inom FRG – och vi behöver medlemmar med olika kompetenser.

undefined
Lotta Hag ger tips på vad man alltid behöver ha hemma: • Mat med lång hållbarhet som klarar rumstemperatur, exempelvis konserver och pasta • Dunkar att förvara vatten i. Räkna med minst tre liter per vuxen och dygn. • Spritkök med bränsle, ficklampa och batterier. • Husapotek med extra mediciner och sanitetsprodukter. • Möjlighet att lyssna på Sveriges Radio P4, som är Sveriges beredskapskanal vid kris.

Allt sker på frivillig basis, men en 36 timmars grundutbildning behövs, där man utbildas i bland annat första hjälpen, hjärt- och lungräddning och att möta människor i kris.

– Torsdag den 14 oktober gästas vi av Åsa Hagelberg från Civilförsvarsförbundet, som ska besöka Järnforsens skola och Prolympia, för att prata med eleverna vad man kan göra och bör tänka på vid en katastrof eller strömavbrott. På kvällen är det möte på Valhall, där hon sätter fokus på hur man klarar en kris.

– Tidigare sa man att man skulle ha saker hemma för att klara 72 timmars strömavbrott, nu är den tiden förlängd till en vecka som du ska klara dig med saker du har hemma, tillägger Lotta Hag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!