Med tekniken under huden öppnas nya dörrar

Han kan blippa tågbiljetten och öppna elektroniska dörrlås med handen. Tobias Freij har anammat tekniken och satt in ett microchip under huden.

Under huden, mellan tummen och pekfingret, på Tobias Freijes vänsterhand sitter ett microchip, stort som ett riskorn. "Jag har haft ett stort teknikintresse sedan jag var barn och tyckte det här lät spännande", säger han.

Under huden, mellan tummen och pekfingret, på Tobias Freijes vänsterhand sitter ett microchip, stort som ett riskorn. "Jag har haft ett stort teknikintresse sedan jag var barn och tyckte det här lät spännande", säger han.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2020-09-08 20:00

Tobias Freij från Målilla har alltid haft ett starkt teknikintresse. Däri ligger förklaringen till att han opererade in ett microchip 2017.

– I samband med en teknikmässa i Stockholm såg jag en tävling där man kunde vinna en chipning, berättar Tobias Freij. Jag skickade in – och vann. Det var inte något som jag tvunget måste ha, men när möjligheten dök upp tog jag den.

Idag sitter ett genomskinligt chip, stort som ett risgryn under huden i vecket mellan tummen och pekfingret på vänster hand. Som sprutats in.

– Så nålen var inte jätteliten om man säger så. Man känner chipet här, säger han och stryker med andra handens pekfinger över huden.

undefined
På SJ kan man boka chipbiljett. "Det har jag testat, det funkade smidigt", säger Tobias Freij som fick vara med om att konduktören utbrast "Du är min första blippare".

Tekniken blir en allt större del av våra liv. Vi har mobilen i fickan, smartklockan runt armen och nu chipet under huden. Det sistnämnda är dock inte fullt så vanligt än.

Enligt Moa Petersén, lektor på Lunds universitet, är det runt 6 000 människor i Sverige som satt in ett chip i handen.

 – Mitt teknikintresse har också fått mig att installera ett system, så när jag säger "good morning Alexa" tänds lampan i sovrummet och rullgardinen åker upp. Sedan tänds övriga lampor i huset och kaffebryggaren går igång, berättar Tobias och ler.

Tobias upplever dock att chipets användningsområden är begränsade än så länge. Utvecklingen har exempelvis inte kommit så långt att man kan använda det som bankkort eller id-handling. 

– Det är betydligt mer utbrett i storstäder än här, egentligen sätter bara fantasin gränser. Ett stort användningsområde är ju olika passersystem som till tunnelbanan och idrottsarenor och jag vet företag som låter chipa sin personal, istället för att använda passerkort, säger han och tillägger:

– Jag använde det mer i början, nu har man ju till och med mer i klockan. Men jag har min kontaktlista i chipet, kan öppna dörrar med elektroniskt lås och när jag åkte tåg laddade jag ner en chip-biljett så jag behövde bara sträcka fram handen, så blippades den. Starta bilen med chipet vore trevligt i en framtid.

undefined
Med hjälp av sitt microchip kanTobias Freij öppna dörrar med elektroniskt lås med handen.

Hur ser du på det etiska och risken att ständigt vara övervakad?

– Folk brukar säga det att "tänk vad de ska ha koll på dig", men chipets räckvidd går inte så långt, utan man måste vara nära med läsaren. Då är man mer övervakad via mobilen, den är ju ständigt uppkopplad mot en mobilmast, där samlas mer data om oss, och det är större risk att bli kapad via telefonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!