Jordgubbarna sjunger snart på sista versen. Och då kommer hallonen. Ja inte någon finsk politiker utan stora röda, saftiga hallon odlade med moderna datastyrda metoder.
– Det är ett bra sätt att förlänga säsongen, säger nyblivne hallonodlaren Patrik Axelsson i Stora Aby.
Ja alldeles nybörjare är han förstås inte. Redan för ett par år sedan byggdes den första hallontunneln som ett experiment. Men det har slagit så väl ut att han nu satsat på att bygga ut. 5 400 kvadratmeter, fördelat på 120 meter långa tunneltält har byggts på gården.
Och samtidigt införs ett helt nytt och modernt sätt att odla. Med mycket hightech. Datorer, och odlingsexperten Ursula Aksinovicz ser till att plantorna hela tiden får rätt mängd vatten och näring för att trivas med tillvaron. Plantorna får dessutom hjälp med pollineringen av humlor, massor av humlor som surrar omkring i tälten och verkar trivas med tillvaron de också.
Hallonplantorna köps in från Holland planteras i krukor i tunnlarna, tre krukor per meter. Det gör att det bildas långa hallonhäckar på så där två meters höjd.
– Vi använder plantorna bara ett år, säger Patrik Axelsson. På det viset håller de sig friska och vi slipper en massa övervintringsproblem.
En annan fördel ser han i att inte behöva använda några kemiska växtskyddsmedel, eftersom inga skadeinsekter övervintrar i plantorna.
– Det är närapå ekologisk odling, men vi är inte riktigt där än, säger Patrik Axelsson.
Han tar oss med ut till hallontälten. 120 meter långa, står de i en lång rad på ett fält intill gården. Självplockningen har kommit igång och det är bra fart i gångarna. Här träffar vi på Kerstin Nyström från Hultsfred som plockar för fullt.
– Jag var ute och plockade blåbär i går, säger hon, och nu hallon. En del ska jag frysa in, men sedan ska jag göra drottningsylt.
Vi fortsätter in i den långa korridoren där de röda bärklasarna kantar vägen, snart redo att plockas. Här möter vi Ursula Aksinovicz, expert på den moderna odlingsmetoden. Hon förklarar i detalj hur det går till, hur man kontrollerar att plantorna får tillräckligt med vatten och en hel massa annat.
Det är en stor investering som gjorts på den här odlingen. En miljon har det kostat.
Varför gör du den här satsningen?
– Det är för att jag tror på det här. Det är inne med bär just nu, och det förlänger vår säsong.