Miljonsatsning pĂ„ hallon – förlĂ€nger sĂ€songen

Miljonsatsningen pÄ odlingstunnlar för hallon blev en fulltrÀff och nu nÀr jordgubbsÀsongen snart Àr över, ett sÀtt att förlÀnga sÀsongen.

Att gÄ genom tunnlarna utan att ta ett smakprov hÀr och var Àr omöjligt, tycker Patrik Axelsson, som gÀrna provar ett och annat hallon lÀngs vÀgen.

Att gÄ genom tunnlarna utan att ta ett smakprov hÀr och var Àr omöjligt, tycker Patrik Axelsson, som gÀrna provar ett och annat hallon lÀngs vÀgen.

Foto: Olof Carlson

MĂ„lilla2021-07-22 12:06

Jordgubbarna sjunger snart pÄ sista versen. Och dÄ kommer hallonen. Ja inte nÄgon finsk politiker utan stora röda, saftiga hallon odlade med moderna datastyrda metoder.

– Det Ă€r ett bra sĂ€tt att förlĂ€nga sĂ€songen, sĂ€ger nyblivne hallonodlaren Patrik Axelsson i Stora Aby.

Ja alldeles nybörjare Àr han förstÄs inte. Redan för ett par Är sedan byggdes den första hallontunneln som ett experiment. Men det har slagit sÄ vÀl ut att han nu satsat pÄ att bygga ut. 5 400 kvadratmeter, fördelat pÄ 120 meter lÄnga tunneltÀlt har byggts pÄ gÄrden.

Och samtidigt införs ett helt nytt och modernt sÀtt att odla. Med mycket hightech. Datorer, och odlingsexperten Ursula Aksinovicz ser till att plantorna hela tiden fÄr rÀtt mÀngd vatten och nÀring för att trivas med tillvaron. Plantorna fÄr dessutom hjÀlp med pollineringen av humlor, massor av humlor som surrar omkring i tÀlten och verkar trivas med tillvaron de ocksÄ.

undefined
Stora röda och saftiga. Hallonen vÀntar pÄ att bli plockade. De mognar fort nu i sommarvÀrmen.

Hallonplantorna köps in frÄn Holland planteras i krukor i tunnlarna, tre krukor per meter. Det gör att det bildas lÄnga hallonhÀckar pÄ sÄ dÀr tvÄ meters höjd.

– Vi anvĂ€nder plantorna bara ett Ă„r, sĂ€ger Patrik Axelsson. PĂ„ det viset hĂ„ller de sig friska och vi slipper en massa övervintringsproblem.

En annan fördel ser han i att inte behöva anvÀnda nÄgra kemiska vÀxtskyddsmedel, eftersom inga skadeinsekter övervintrar i plantorna.

– Det Ă€r nĂ€rapĂ„ ekologisk odling, men vi Ă€r inte riktigt dĂ€r Ă€n, sĂ€ger Patrik Axelsson.

Han tar oss med ut till hallontÀlten. 120 meter lÄnga, stÄr de i en lÄng rad pÄ ett fÀlt intill gÄrden. SjÀlvplockningen har kommit igÄng och det Àr bra fart i gÄngarna. HÀr trÀffar vi pÄ Kerstin Nyström frÄn Hultsfred som plockar för fullt.

– Jag var ute och plockade blĂ„bĂ€r i gĂ„r, sĂ€ger hon, och nu hallon. En del ska jag frysa in, men sedan ska jag göra drottningsylt.

undefined
Ursula Aksinovicz förklarar för Patrik Axelsson hur det tekniska fungerar och hur man kontrollerar att plantorna fÄr tillrÀckligt med vatten.

Vi fortsÀtter in i den lÄnga korridoren dÀr de röda bÀrklasarna kantar vÀgen, snart redo att plockas. HÀr möter vi Ursula Aksinovicz, expert pÄ den moderna odlingsmetoden. Hon förklarar i detalj hur det gÄr till, hur man kontrollerar att plantorna fÄr tillrÀckligt med vatten och en hel massa annat.

Det Àr en stor investering som gjorts pÄ den hÀr odlingen. En miljon har det kostat.

Varför gör du den hÀr satsningen?

– Det Ă€r för att jag tror pĂ„ det hĂ€r. Det Ă€r inne med bĂ€r just nu, och det förlĂ€nger vĂ„r sĂ€song.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!