Mycket på gång på nya handelsområdet i Målilla

Det är mycket på gång i centrala Målilla just nu. Vägbygge inne på det tilltänkta handelsområdet, en damm byggs på Atlanten, byte av vatten och avloppsledningar väntar på Vetlandavägen.

En damm mitt på Atlanten. Det är en av förändringarna som är på gång. Tanken är att den här dammen ska ta hand om vattnet när det ösregnar i framtiden.

En damm mitt på Atlanten. Det är en av förändringarna som är på gång. Tanken är att den här dammen ska ta hand om vattnet när det ösregnar i framtiden.

Foto: Olof Carlson

Målilla2022-02-20 16:00

– Vi på ÖSK bygger upp infrastrukturen inne på Handelsområdet. Vi är i det närmaste färdiga, säger projektledaren Tomas Lexinger.

Det kommer att bli en gata som leder rakt igenom området fram till en stor vändplan.

– Så är tanken att det ska bli tomter på vardera sidan om den vägen, säger Lexinger.

Han berättar att ledningsarbetet på området är i det närmaste klart. Det ska bara på lite asfalt och lite uppsnyggning.

Likaså har cykelvägen till området, från rondellen, förbi gasmacken och fram till handelsområdet.

Ett, visserligen rejält, men ändå ett stenkast bort, händer det också saker. Där ska det bli en damm mitt i Atlanten. Skolans nya parkeringsplats är klar och i drift. Men en damm får också plats här, en Atlanten i miniatyr. Tanken med den är att den ska fånga upp dagvattnet från de omgivande hårdgjorda ytorna. Det är ju ganska stora ytor det handlar om, och det blir mycket dagvatten att ta hand om. Genom att fånga upp det i en damm, är det meningen att vattnet ska sjunka ner och fylla på med nytt grundvatten.

– Det kommer dock inte att vara vatten i dammen alltid, säger Simon Råsbacken på ÖSK, tanken är att den ska samla upp och fungera som ett fördröjningsmagasin vid häftiga regnväder.

Han berättar också att dammen är försedd med en oljeavskiljare, som vattnet måste passera för att komma vidare ut i Emån.

Det har varit ett vinteruppehåll i bygget av den här anläggningen, men det kommer igång igen om ett par veckor, är meningen.

– Det ska sedan vara klart för besiktning vecka 16-17, säger Simon Råsbacken.

Dessutom kommer det att bli en omfattande VA-sanering på Vetlandavägen framöver. Enligt planerna ska det dra igång nu i vår. Och när det blir klart, blir det samtidigt en allmän uppsnyggning av området, säger Tomas Lexinger.

Han berättar också att hela den här satsningen är ett sätt att öka attraktiviteten i den här delen av Målilla. 

– Det är ju ett strategiskt läge, rondellen är ju lite av navet i Målilla och jag tror att det här kommer att bli en trevlig lösning, säger han.

Till det här kommer dessutom ett nybyggt skolhus, en delvis ny skolgård, ett nytt utegym. Och en helt ny lekplats. Så visst händer det saker och ting även i Målilla, som också fått en ny park av samhällsföreningen.

Än så länge räcker cykelvägen inte riktigt ända fram. Men det ska den snart göra. Handelsområdet i Målilla börjar så smått ta form.
Än så länge räcker cykelvägen inte riktigt ända fram. Men det ska den snart göra. Handelsområdet i Målilla börjar så smått ta form.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!