Ny hyresgäst: "Hjälper oss hålla näsan ovanför ytan"

I en jobbig tid, när Skeppet tappar hyresgäster, ersattes flera små av en stor. Skanska har hyrt in sig på ett år. "Knappt så man tror det är sant", säger föreståndare Asta Pettersson.

Skanska hyr in sig på Skeppet. Projektchef Sofia Reither och produktionschef Mikael Carlsson säger sig aldrg ha varit med om så smidig etableringsprocess. Tv: Skeppets föreståndare Asta Pettersson.

Skanska hyr in sig på Skeppet. Projektchef Sofia Reither och produktionschef Mikael Carlsson säger sig aldrg ha varit med om så smidig etableringsprocess. Tv: Skeppets föreståndare Asta Pettersson.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2020-05-07 13:10

Skanska har etablerat sig på Skeppet och ska vara där ett år, under tiden man bygger nya särskolan på Venhagskolan.

Drygt 70 kvadratmeter har förvandlats till kontor, omklädningsrum och lunchrum åt de 10-15 anställda som jobbar med skolprojektet. 

– Jag har aldrig varit med om så smidig etableringsprocess, säger projektchef Sofia Reither. Annars hade vi behövt komma hit med fyra byggbodar och göra allt arbete runt omkring det.

Finns det ytterligare fördelar med att etablera sig i Skeppet?

– Ja, en viktig sak är att vi inte behöver störa arbetsområdet, utan vi kan använda ytan till materialförvaring och få bättre flöden på arbetsplatsen. Det här huset är ju dessutom uppvärmt, det står redo – det gör att vi sparar både tid och pengar. Och den kanske största fördelen, som jag ser det, är att vi sitter tillsammans. Annars är det vanligt att respektive yrkesgrupp sitter var för sig. Det här gör att vi har lättare att prata ihop oss. 

undefined
"Oerhört betydelsefullt för oss, att Skanska flyttat in", säger föreståndaren Asta Pettersson.

Den här stabila hyresgästen kom i en tid när många mindre hyresgäster bokat av i spåren av coronapandemin.

– Det gjorde att det inte tog tvärstopp, utan vi ser ändå ett litet ljus, säger Asta Pettersson och hennes glädje går inte att ta miste på. Vi behövde bara plocka om lite, så kunde vi tillgodose deras behov.

Ordförande Bo Bergman tillägger:

– Läget är jättetufft, vi kommer tappa några hundra tusen i år. Exempelvis är det ett stort avbräck att inte kunna arrangera loppisarna. Så Skanska kom i precis rätt tid, det är en stor inkomstkälla utöver andra fasta hyresgäster som Postnord, kommunen, Giva, Röda korset och tidningsdistributionen.

Det är tacknämligt att Målilla Byggnadsförening nu går in i en lågsäsong. Studiecirklar, möten och konferenser gör uppehåll. Men det är samtidigt vanligtvis en tid med bröllop, fester och annat som hör sommaren till. Det bokas inte.

– Vi får vara tacksamma att det var en mild vinter, det bidrog till att vi sparat åtminstone 20 000 kronor i elkostnader och det kostar oss annars 500 kronor varje gång parkeringen snöröjs, säger Asta Pettersson.

– Vi hade också tänkt investera i fastigheten, det skjuter vi på, säger Bo Bergman. 

Är Skanska föreningens räddning?

– Alla fasta hyresgäster är värdefulla och Skanska kom verkligen i rätt tid, säger Bergman. Jag skulle säga att det hjälper oss hålla näsan ovanför vattenytan.

Karta: Skeppet Folkets Hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!