En ny värmebölja är på väg. Temperaturer på uppemot 30 grader förutspås i slutet på veckan, men det är inget som oroar. I samband med att den nya delen av det särskilda boendet på Stockholmsvägen i Målilla, tidigare Hemgården, byggdes installerades ett system som ger svalka på sommaren och värme på vintern.
Anläggningen fick bekänna färg ordentligt vid förra värmeböljan när temperaturen var uppe och nosade på 38-gradersstrecket i Målillatrakten.
– Men det höll en stabil och behaglig temperatur hela tiden, säger Linda Blomberg. Det fungerade utmärkt.
Carina Kjellander, som jobbar i de nya lokalerna håller med, och ser svalkan som ett stort lyft för arbetsmiljön.
– Det är inte alls lika jobbigt att jobba här som i de gamla lokalerna, säger hon. Det känns jättebra.
Det är klart att värmen ute märks även i Målilla. Men inte inomhus. Där är temperaturen konstant, berättar hon.
– Det är svalt och skönt härinne, säger hon. Det är lagom temperatur att jobba i. Så det känns bra.
Men det är långt i från alla äldreboenden som har den här finessen ännu. På de andra förbereder man sig noga med flyttbara luftkonditioneringsapparater, med glass, salta kex och mängder av vätska.
– Vi har rutiner att ta till, säger Linda Blomberg. Med hjälp av AC kan vi kyla ner ett rum i taget. På så vis slipper de gamla sitta i kalldraget. Vi försöker också svalka ner lokalerna så mycket som möjligt på kvällar och nätter.
Ombyggnaden på Hemgården, eller Stockholmsvägen 55 som det heter numera, börjar närma sig sin fullbordan. Den nybyggda delen är klar sedan några månader tillbaka, och de som bodde på den gamla delen flyttade in i våras. Nu närmar sig renoveringen av den gamla delen sin fullbordan och inflyttningen är tänkt att ske nu i september. Och då kommer hela boendet i åtnjutande av värme och svalka.
Men för de boenden som inte är ombyggda ännu kommer det några tuffa dagar. Som det ser ut nu kommer värmeböljan att hålla i sig en bit in i nästa vecka. Det betyder specialrutinerna tas till.
– Rutinerna handlar om att se till att de boende får i sig mycket vätska, säger Joachim Åberg som är chef för äldreomsorgen i kommunen. Mycket dricka, glass och is. Värmen tar på oss alla, men framförallt på de äldre.
Han håller med personalen om att satsningen på svalka i lokalerna är värd varenda krona.