Tanken är att lekplatsen som finns i hembygdsparken i Målilla ska få en rad nya lekredskap. Projektet drivs av Målilla-Gårdveda hembygdsförening, som har sökt leaderpengar från Astrid Lindgrens hembygd.
– Ansökan togs upp på vårt styrelsemöte i januari. Styrelsen för Astrid Lindgrens hembygd beviljade medel för att iordningställa lekplatsen, säger Caroline Wittrin, verksamhetsledare på Astrid Lindgrens hembygd.
Hon berättar att styrelsen beviljade 436 000 kronor i projektmedel.
– Sedan är det Jordbruksverket som fattar det formella beslutet.
Hembygdsföreningen går själv in med 75 000 kronor till projektet. Dessutom bidrar Målilla samhällsförening och PRO med 5 000 kronor var.
Det innebär att totalt 521 000 kronor investeras i lekplatsen. Enligt Roland S Johnsson, ordförande i hembygdsföreningen, är satsningen den största som föreningen har gjort.
– Vi gör den här lekparken inte bara för personer som kan gå och springa, utan även för funktionshindrade som sitter i rullstol, säger han.
Barnen på Målilla skola har fått lämna förslag på vilka lekredskap som ska finnas i parken. Roland S Johnsson berättar att det bland annat ska sättas upp en karusell för barn med rullstol.
– Det är inte så vanligt. Jag tror inte att det finns någon sådan i Hultsfreds kommun, säger han.
Dessutom finns planer på allt från nya gungor till en klätterställning med rutschkana. Ett annat lekredskap kommer att se ut som en lastbil.
– Vi ska även ha två stycken fjädergungor och de ska likna en speedwaycykel. Vi har ju speedway i Målilla.
Förhoppningen är att arbetet med den nya lekplatsen ska kunna påbörjas i slutet av sommaren, efter Motorns dag. Först måste ett 20-tal stubbar grävas upp och allt det gamla gruset tas bort. Stötdämpande så kallad EU-sand ska läggas där i stället.
– Lekplatsen blir lite större än den har varit förut, säger Roland S Johnsson som berättar att rullstolskarusellen ska stå i utkanten av anläggningen.
Astrid Lindgrens hembygd menar att projektet kan stärka och utveckla hembygdsföreningen, som därigenom kan nå nya målgrupper.
– En hembygdsförening kanske traditionellt lockar en lite äldre publik. Vi tyckte att det var spännande att man även väver in perspektivet med barn och unga, säger Caroline Wittrin.