En tredjedel av elbehovet – miljonsatsning på solceller

Den blev klar i rättan tid. Precis när elpriset ser ut att rusa mot nya rekordnivåer, kan Patrik Axelsson i Stora Aby trycka på startknappen till gårdens nya solcellsanläggning.

Adam Berglund och Fredrik Efverman har byggt anläggningen och Anders Gustafsson besiktade den. Patrik Axelsson gläds åt att den äntligen är klar och ska kapa elräkningen med en tredjedel.

Adam Berglund och Fredrik Efverman har byggt anläggningen och Anders Gustafsson besiktade den. Patrik Axelsson gläds åt att den äntligen är klar och ska kapa elräkningen med en tredjedel.

Foto: Olof Carlson

Målilla2022-06-14 16:00

På tisdagen var det slutbesiktning och inofficiell invigning av solcellsanläggningen. Nästan två miljoner har den kostat att få färdig. Eller i alla fall nästan färdig.

– Vi ska bara installera en mätare också, så vi ser hur mycket el anläggningen ger, säger Patrik Axelsson.

Det är en stor anläggning som byggts på taket till lagret och sorteringshallen. Hela 631 paneler fick plats. Eller om man så vill 1200 kvadratmeter som täckts. Genom att utnyttja det stora taket, används en yta som redan finns.

Det ska räcka för att förse gården i Stora Aby med en tredjedel av energibehovet. Effekten är 246 kilowatt. Och med tanke på att gården gör av med en miljon kilowatttimmar på årsbasis, så syns skillnaden på elräkningarna. 

– Med dagens elpriser har jag pengarna tillbaka på fem år, säger han.

– Tankarna på en solcellsanläggning har funnits länge, kanske fem år eller så, säger Patrik Axelsson. Men jag har skjutit på det eftersom regelverket varit så pass krångligt. Men nu, med dagens elpriser var det inte svårt att ta beslutet.

Bygget av anläggningen startade i april månad och det är samtidigt ett led i gårdens strävan att bli mer klimatneutral. Bevattningsanläggningarna på gården har setts över och alla dieseldrivna pumpar har ersatts med eldrivna.

– Sedan har vi skaffat eltruckar också, säger Patrik Axelsson.      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!