Planen: Så slipper de sälja huset

Kyrkans hus i Målilla räddas undan försäljning. Förslaget är istället att renovera fastigheten för en miljon kronor och samla kyrkans personal där.

Kyrkans hus i Målilla föreslås också undantas en försäljning. Istället ingår en renovering av fastigheten i budgetförslaget. Tanken är att samla all kyrkans personal där.

Kyrkans hus i Målilla föreslås också undantas en försäljning. Istället ingår en renovering av fastigheten i budgetförslaget. Tanken är att samla all kyrkans personal där.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2018-10-18 18:40

Sockenstugan i Vena kan inte säljas i och med att den ligger på kyrkogården. Nu ser också församlingshemmet i Målilla ut att klara sig undan en försäljning – om man går vidare med planerna att göra sig av med församlingshemmen. Det framgår av det budgetförslag som kyrkofullmäktige har att ta ställning till den 11 november.

– Vi måste ju ha personalen någonstans, så vi kan inte avyttra alla församlingshem. Målilla ligger mitt i Aspelands pastorat, därför står Kyrkans Hus utanför en eventuell försäljning som det är just nu, säger kyrkorådets ordförande Ulla Lisedahl. Tanken är att samla all personal där.

Budgetförslaget visar på ett plusresultat för 2019 med 1,4 miljoner kronor, med oförändrad kyrkoavgift. En bidragande orsak till det är att några tjänster är fortsatt vakanta och att personalstyrkan bantats.

– Ett resultat som känns tryggt, bara det inte händer något, kommenterar Ulla Lisedahl. Men fastigheterna är fortfarande den stora knäckfrågan. Vi har räknat på att driften, framtida underhåll och reparationer kostar hela 1,7 miljoner kronor per år, de närmaste tio åren. Det är inte rimligt att lägga så mycket pengar på fastigheter utan verksamheten är viktigare. Så jag tror fortfarande att vi måste tänka om – men frågan om en eventuell försäljning skjuts fram till 2019.

I den föreslagna investeringsbudgeten ingår en renovering av Kyrkans Hus i Målilla, inklusive ventilationsarbete, för cirka en miljon kronor. Utöver det föreslås en satsning på service- och ekonomibyggnaden i Järeda. I den uppskattade prislappen på 2,5 miljoner ingår bland annat att återställa efter en vattenläcka. Samtidigt finns det planer på att bygga om fastigheten till en mindre samlingssal och personalutrymmen till vaktmästaren. Även det mot bakgrund av att församlingshemmen eventuellt kommer att säljas.

– Men den idén vill vi förstås diskutera med Järeda församling först, tillägger Ulla Lisedahl.

I Vena kyrka föreslås fem-sex kyrkbänkar tas bort med tanken att ge plats för mindre samlingar i anslutning till gudstjänsterna, som man märkt är uppskattat. Kostnad en halv miljon.

Dessutom har kyrktornet i Vena drabbats av läckage som ska åtgärdas för 1,5 miljoner kronor och arbetet med Lönneberga kyrka går vidare för att förhoppningsvis bli klart under 2019. Kostnad 4,4 miljoner kronor.

– Till det kommer mindre investeringar, exempelvis putslagning på Målilla kyrka och tjärning av taket på Järeda kyrka. Totalt skulle investeringsbudgeten hamna på 8,1 miljoner kronor om den godkänns, men då får vi ungefär hälften i bidrag.

LÄS MER:Nu har hon hållit sin sista predikan i Målilla

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!