Loppispremiär i Målilla i helgen

I 15 års tid har de svarat för storloppisen i Målilla. Så nog är de experter på området. Men vad tittar de efter när de någon gång får tillfälle att besöka andra loppmarknader?

När Asta och Håkan Pettersson någon gång får tillfälle att gå på loppis, vet de precis vad de ska titta efter. Asta är på jakt efter böcker och glas, medan Håkan dras till diskarna med verktyg.

När Asta och Håkan Pettersson någon gång får tillfälle att gå på loppis, vet de precis vad de ska titta efter. Asta är på jakt efter böcker och glas, medan Håkan dras till diskarna med verktyg.

Foto: Olof Carlson

Målilla2023-05-25 05:30

– Jag tittar mycket efter porslin, skålar och sådant, och glas tycker jag är fint säger Asta Pettersson. Och böcker, jag läser ju ganska mycket.

Håkan Pettersson är mest av allt på spaning efter verktyg, cyklar och liknande saker. 

– Det har jag köpt en hel del av under åren, säger han.

Men sällan på loppisen i Målilla, när det pågår för fullt finns det helt enkelt inte tid att gå runt och titta vad som finns. Det är så mycket annat som behöver göras.

– Fast jag brukar passa på att titta lite snabbt när jag går runt och tar betalt av säljarna, säger Asta Pettersson, de får betala en hundralapp för att få stå här.

Så på en säsong blir det en hel del pengar som kommer in till Folkets Hus Skeppet. 

Vad betyder loppisarna för Skeppet?

– Det kan behövas, säger Håkan Pettersson, med tanke på elkostnaderna vi haft i vinter. En månad var elräkningen uppe i 50 000 kronor. Det är väldigt mycket pengar för oss. Dessutom är det roligt att det händer något i samhället.

På lördag är det i alla fall dags för säsongspremiären. Asta och Håkan är laddade till tusen, och hoppas att det kommer många säljare.

Förra sommaren var den första man körde efter coronapandemin, och då blev det tydligt att både publik och säljare blivit färre. Exempelvis var det ett genomsnitt på 55 säljare per gång förra året, som mest var det 85. Det är en bra bit upp till rekordet på 160 säljare.

– Men det är många som tycker det här är sommarens höjdpunkter, säger Asta Pettersson, som fått ett helt nytt fredagsnöje sedan förra året. Att steka ägg. Äggmacka med bacon har blivit ett paradnummer för serveringen vid loppisarna.

undefined
Loppis i Målilla har kommit att bli ett begrepp i hela trakten. Från en tiomilacirkel kommer besökarna för att gå på fyndjakt.

15 år är en ansenlig tidsrymd, men varken Asta eller Håkan har några planer på att lägga av. Tvärtom.

– En vill inte vara ifrån det, säger Asta Pettersson, som antyder att det är starkt vanebildande att arrangera loppisar.

Och de kommer att få sitt lystmäte nu i sommar. Efter premiären på lördag blir det loppisar varje lördag till fram i höst. 12 gånger, till och med på midsommardagen kommer det att rulla på.

– Vi kör då också, säger Asta Pettersson, det brukar vara många hemvändare som kommer då.

Vad är det som lockar besökarna?

– Det är nog chansen att göra fynd, säger Håkan Pettersson.

– Det har hänt, fyller Asta Pettersson i, att en person köpt en sak här på loppisen, som sedan visats upp i Antikrundan på TV.

Asta Pettersson tittar gärna efter glas, när hon går på loppis någonstans. "Jag tycker om glas, det är vackert" säger hon.
Asta Pettersson tittar gärna efter glas, när hon går på loppis någonstans. "Jag tycker om glas, det är vackert" säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om