Problemet är löst – huset har brunnit ner

"Det blev väldigt lyckat, räddningstjänsten fick en bra övning och vi blev av med det gamla huset."

Den gamla lanthandeln i Flaten är borta. Nu kommer smalspårsföreningen att storsatsa på utemiljön kring stationshuset. Inklusive tomten där lanthandeln låg.

Den gamla lanthandeln i Flaten är borta. Nu kommer smalspårsföreningen att storsatsa på utemiljön kring stationshuset. Inklusive tomten där lanthandeln låg.

Foto: Olof Carlson

Målilla2019-10-03 14:30

Det brann för fullt i den gamla lanthandeln, strålningsvärmen var enorm till och med på långt håll. Dennis Blomfeldt i smalspårsföreningen summerar dagen och han är mer än nöjd med att den gamla förfallna byggnaden gått upp i rök.

Men samtidigt lite kluven. För ursprungligen hade man tänkt sig att renovera huset.

–  Det var ju en pampig byggnad i sig, säger Blomfeldt, men den var så angripen av hussvamp att det inte var möjligt.

Han berättar att lanthandeln på sin tur var ett uttryck för framtidstro i trakten.

– Först kom järnvägen, säger han, och det skapade en tro på framtiden. Så pass att man byggde upp en lanthandel i närheten av stationshuset.

Dagen efter branden ryker det lite här och var i resterna, bara murstocken och lite andra rester återstår. Ja, till och med uthuset och taket på garaget åkte med i branden. Räddningstjänsten håller på att samla hop det sista av utrustningen. 

På torsdagsförmiddagen var första steget i processen nästan över. Nästa steg blir nu att ta dit en grävmaskin och gå igenom bråten och sortera upp det som är kvar. Sedan ska tomten snyggas till.

Smalspårföreningen håller som bäst på att renovera stationshuset I Flate, ett stenkast från den gamla lanthandeln, bara ner för backen några meter. Det mesta är redan gjort, det har behövts mycket arbete för att komma så långt som man har gjort. Och fortfarande återstår en hel del. Bland annat yttermiljön, där lanthandeln var en stor plump i protokollet.

Men nu blir det storsatsning på utemiljön kring stationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om