Rondellen återställs: Djupa hjulspår efter buskörning

Skattebetalarna får stå för notan efter buskörning i rondellen. Uppsladdade hjulspår tvingar Svevia att byta ytskiktet.

Djupa hjulspår vittnar om att buskörning förekommit i Målillarondellen. Det uppges vara en av två anledningar till att sedummattan gått sönder. Nu byts den ut.

Djupa hjulspår vittnar om att buskörning förekommit i Målillarondellen. Det uppges vara en av två anledningar till att sedummattan gått sönder. Nu byts den ut.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2020-09-18 14:00

Rolf Karlsson, vägarbetare på Svevia, vittnar om djupa hjulspår i hela rondellen.

– I rondellen låg en markduk som det odlats mossa på, säger han. Av hjulspåren att döma har en eller flera bilar kört runt, runt och sladdat. Så mattan var totalt sönderkörd.

Händelsen är polisanmäld, men närmare ett svar på vem eller vilka som ligger bakom skadegörelsen har man inte kommit.

– Det lär vi väl aldrig få veta, säger Louise Dahlström, arbetsledare vid Svevia i Vimmerby.

Nu har Trafikverket bestämt att mattan ska bytas ut. Av två anledningar. Utöver skadegörelsen på den så kallade sedummattan, passerade flera dispenstransporter i rondellen förra vintern, som krävde att körplåtar lades ut.

– När de togs bort visade det sig att mattan fått en del skador, berättar Louise Dahlström.

Arbetet med att återställa rondellen påbörjades på onsdagen och planen är att den ska vara helt färdigställd nästa vecka.

– De sönderkörda mossbeklädda längderna har rullats ihop och fraktats bort, berättar Rolf Karlsson. Sedan har grusunderlaget slätats till och i nästa vecka läggs en ny matta på plats.

Ett arbete som skattebetalarna får vara med och finansiera.

– Jag vet ingen slutsumma för arbetet i dagsläget, säger Joakim Gimby, projektledare på Trafikverket region Syd. Så fort det går sönder något, som inte ska gå sönder, är det onödigt. Det finns andra saker vi hellre skulle velat lägga pengarna på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!