Hemtjänsten nöjda med biogasbilar: "De är jättebra"

Om personalen på Målilla hemtjänst inte kör biogasbilar tar de sig gärna till vårdtagarna till fots eller med cykel. "Som grupp tänker vi absolut på miljön", säger undersköterskan Felicia Jonsson.

Undersköterskorna, skyddsombuden och arbetsplatsombuden Felicia Jonsson och Sanna Hansson är nöjda med hemtjänstens biogasbilar i Målilla.

Undersköterskorna, skyddsombuden och arbetsplatsombuden Felicia Jonsson och Sanna Hansson är nöjda med hemtjänstens biogasbilar i Målilla.

Foto: Jimmy Larsson

Målilla2022-06-11 12:00

Stora och bra, men lite krångligare att tanka jämfört med en vanlig bil. Så beskriver undersköterskorna och skyddsombuden Sanna Hansson och Felicia Jonsson de biogasbilar som Målilla hemtjänst har tillgång till.

– Många hade problem med att tanka i början. En nackdel är att de behöver tankas väldigt ofta, säger de och berättar att biogasbilarna måste fyllas på med bränsle ungefär varannan dag.

– Det är inte det mest optimala i hemtjänsten, vi har inte den tiden. Vi brukar ha som rutin att tanka på kvällarna.

undefined
"Bilarna i sig är jättebra", säger Sanna Hansson som dock menar att de är lite krångliga att tanka.

Annars är de nöjda med biogasbilarna.

– Bilarna i sig är jättebra, säger Sanna Hansson.

Målilla och Hultsfred är de enda orterna i kommunen som har tankställen för biogas.

– Vi har valt att låta biogasbilarna utgå från de orter där det finns tankmöjligheter, säger Joachim Åberg, verksamhetschef för hemtjänsten.

Totalt finns sju biogasbilar inom hemtjänsten, varav tre är stationerade i Målilla, tre i Hultsfreds tätorts yttre del och Silverdalen samt en i Hultsfreds tätorts citydel och Vena.

Biogasen tillverkas lokalt på Hagelsrums gård utanför Målilla, och det var också Målilla hemtjänst som var först ut med biogasbilar för två år sedan.

undefined
Målilla har ett av två tanksställen för biogas i Hultsfreds kommun.

Utöver de sju biogasbilarna har hemtjänsten två elbilar, varav en i Virserum och en i Hultsfreds tätort. Resterande 15 bilar är dieselbilar som även går att tanka med HVO, det vill säga förnybar diesel.

Varför har ni valt att ha biogasbilar i hemtjänsten?

– Dels för att det är ny infrastruktur. Eftersom möjligheten att tanka gas finns och det är ett steg ifrån fossilt bränsle så bedömde vi det som ett gott lokalproducerat alternativ, säger Joachim Åberg.

Har ni planer på att öka andelen miljöbilar i hemtjänsten? 

– Ja, vår strävan är att öka andelen miljöbilar. Kommunens strävan är att 100 procent av våra bilar är miljöbilar eller motsvarande.

Vilken typ av miljöbilar kommer ni att köpa in?

– Främst el- och biogasbilar.

På hemtjänsten i Målilla tänker personalen på miljön, enligt Felicia Jonsson och Sanna Hansson.

– Vi jobbar på en arbetsplats som fokuserar väldigt mycket på att gå och cykla, säger Felicia Jonsson.

– För ett halvår sedan körde vi väldigt mycket med privata bilar. Nu använder vi elcykel eller går. Vår planerare planerar så bra att vi har gång- eller cykelavstånd, säger Sanna Hansson.

undefined
Felicia Jonsson och Sanna Hansson, undersköterskor och skyddsombud.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!